Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

171 bezwaren tegen afbraak kolenwasserij in Beringen

do 21 mrt. - 5:54

Zowel uit binnen-als uit buitenland zijn er heel wat bezwaren gekomen tegen een mogelijke declassering van een deel van de kolenwasserij op be-MINE in Beringen. Over die mogelijke declassering en sloop is al maandenlang heel wat te doen.

De voorbije weken liep een openbaar onderzoek over de declassering. Er zijn 171 bezwaarschriften ingediend. En opvallend, daar zijn er ook heel wat uit buitenland bij, bv. van verenigingen voor industrieel erfgoed uit Nederland en Frankrijk. Zij zeggen dat de kolenwasserij uniek is in Europa en in zijn geheel bewaard moet blijven.

Niet objectief

Ook experten uit ons land hebben een bezwaarschrift ingediend. Het gaat dan om de Vlaamse vereniging voor Ruimte en  Planning en enkele stedenbouwkundige bureaus. Ze vragen een nieuw internationaal onderzoek naar de staat van het gebouw. Brenda Vandenberghe. "Ik heb meegewerkt aan restauraties van andere gebouwen op de mijnsite en kan zeggen dat die niet in zo'n slechte staat zijn als men beweert. En daarnaast kunnen de onderzoeken in twijfel getrokken worden. Het lijkt er soms op dat die geschreven zijn naar de wensen van de klant en niet objectief genoeg zijn."

Vlaams regering

Het is nu aan de Vlaamse regering om een beslissing te nemen over de toekomst van de kolenwasserij, maar eerder al zei bevoegd minister Geert Bourgeois dat voor hem 2 van de gebouwen mogen gesloopt worden.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet