2 jaar Kinderen uit de Knel
ma 23 okt. - 9:02
Het bijzondere aan Kinderen uit de Knel is dat verschillende ouders samen met elkaar en met hun kinderen in gesprek gaan en naar oplossingen zoeken. De bedoeling is om de vastgelopen situatie terug op te lossen.
"We gaan niet in op de individuele verhalen en op wie gelijk heeft, of wie er in fout is", zegt klinisch psychologe Cindy Billen van het CGG. "We willen net zoeken naar een manier om terug afspraken te maken. Zo is er bijvoorbeeld een concrete oefening waarbij ouders plaats nemen op een kinderstoel in het midden, terwijl de andere ouders aan twee kanten gaan staan en met elkaar ruzie maken of discussiëren. Zo ervaren ze hoe het is als er boven hun hoofd conflicten worden uitgevochten."
Therapie wordt opgelegd door rechter
De ouders die meedoen aan Kinderen uit de Knel kiezen niet vrijwillig voor de therapie. Meestal worden ze doorverwezen door de jeugdrechter of de familierechter. Het gaat vaak om situaties die heel erg uit de hand gelopen zijn. Toch willen de meeste ouders uiteindelijk meewerken, al zijn er ook mensen waar het niet bij lukt.
Ook de kinderen worden betrokken in de therapie. "De kinderen brengen een presentatie over welke gevoelens zij hebben bij de vechtscheiding, en welke boodschap ze willen geven aan hun ouders. Ze doen dat altijd op een creatieve manier met toneeltjes of tekeningen. Heel vaak is dat ook een kantelmoment voor de ouders die plots beseffen dat hun kinderen erg lijden onder de situatie", zegt Cindy Billen.
Kinderen uit de Knel is een samenwerking tussen verschillende partners: het CAW Limburg, het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG/LITP) en het vertrouwenscentrum kindermishandeling (VK Limburg). De afgelopen twee jaar werden bijna honderd ouders en kinderen op deze manier geholpen.