Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

2 jaar Kinderen uit de Knel

ma 23 okt. - 9:02

Bij echtscheidingen gaat het er soms erg lelijk aan toe. De kinderen zijn dan het grootste slachtoffer. Sinds 2 jaar is er in Limburg 'Kinderen uit de knel', groepstherapie voor zowel de ouders als de kinderen.

Het bijzondere aan Kinderen uit de Knel is dat verschillende ouders samen met elkaar en met hun kinderen in gesprek gaan en naar oplossingen zoeken. De bedoeling is om de vastgelopen situatie terug op te lossen. 

"We gaan niet in op de individuele verhalen en op wie gelijk heeft, of wie er in fout is", zegt klinisch psychologe Cindy Billen van het CGG. "We willen net zoeken naar een manier om terug afspraken te maken.  Zo is er bijvoorbeeld een concrete oefening waarbij ouders plaats nemen op een kinderstoel in het midden, terwijl de andere ouders aan twee kanten gaan staan en met elkaar ruzie maken of discussiëren. Zo ervaren ze hoe het is als er boven hun hoofd conflicten worden uitgevochten."

Therapie wordt opgelegd door rechter

De ouders die meedoen aan Kinderen uit de Knel kiezen niet vrijwillig voor de therapie. Meestal worden ze doorverwezen door de jeugdrechter of de familierechter. Het gaat vaak om situaties die heel erg uit de hand gelopen zijn. Toch willen de meeste ouders uiteindelijk meewerken, al zijn er ook mensen waar het niet bij lukt.

Ook de kinderen worden betrokken in de therapie. "De kinderen brengen een presentatie over welke gevoelens zij hebben bij de vechtscheiding, en welke boodschap ze willen geven aan hun ouders. Ze doen dat altijd op een creatieve manier met toneeltjes of tekeningen. Heel vaak is dat ook een kantelmoment voor de ouders die plots beseffen dat hun kinderen erg lijden onder de situatie", zegt Cindy Billen.

Kinderen uit de Knel is een samenwerking tussen verschillende partners: het CAW Limburg, het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG/LITP) en het vertrouwenscentrum kindermishandeling (VK Limburg). De afgelopen twee jaar werden bijna honderd ouders en kinderen op deze manier geholpen.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet