Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

25 jaar na de legerdienst: "Zijn er nog soldaten?"

di 19 dec. - 5:30

't Is 25 jaar geleden dat de verplichte legerdienst werd opgeschort. Vanaf eind 1992 werden er geen nieuwe dienstplichtigen meer opgeroepen. Intussen is het leger bijna zo goed als verdwenen in onze provincie.

25 jaar geleden had het leger in Oost-Vlaanderen een land- en luchtcomponent en ook een belangrijke medische dienst. Alle meerderjarige gezonde mannen moesten legerdienst doen hoewel er heel wat uitzonderingsregels bestonden waar ook gretig gebruik van werd gemaakt. Zo lieten heel wat mensen zich met smoesjes afkeuren (ondernemer Willy Naessens uit Wortegem-Petegem deed alsof hij de vallende ziekte had, kunstenaar Kamagurka hongerde zichzelf uit om afgekeurd te worden). Gezinnen met veel zonen werden vanaf het derde kind vrijgesteld (dat overkwam bijvoorbeeld wielrenner Eddy Planckaert).

Hoe lang duurde de legerdienst? 

Sinds het begin van de legerdienst (na de Tweede Wereldoorlog) tot de opschorting ervan dienden naar schatting 4 miljoen Belgen in het leger. Vaak vervulden ze de dienst niet in eigen provincie (10 maanden) en ook buiten de landsgrenzen waren er grote Belgische kazernes (zo waren er heel wat mannen die naar Duitsland trokken om er hun legerdienst te doen -  daar duurde de dienst wel maar 8 maanden). De soldaten kregen telkens 1 maand opleiding. Soldaten konden ook kiezen voor een dienst als paracommando, die duurde 15 maanden en bestond uit 5 maanden opleiding. Voor vrouwen gold de dienstplicht niet, zij waren wel vrijwillig welkom bij het leger vanaf 1975. 

Gewetensbezwaarden

Wie het niet zag zitten om in het leger te dienen uit ideologische overwegingen kon in de plaats burgerdienst doen. Dat kon bij een organisatie "met maatschappelijk nut" of gewoon bij de Civiele Bescherming. Het is niet duidelijk hoeveel mensen voor burgerdienst hebben gekozen. 

Kazernes in Oost-Vlaanderen

Er waren in 1992 nog 4 legerkazernes in Oost-Vlaanderen. In 2011 gingen de kazerne Westakkers in Sint-Niklaas en de kazerne Beervelde dicht. Een jaar later sloot de Koninklijke School van de Medische Dienst in de Leopoldskazerne in Gent. Op dit moment is enkel nog de kazerne van Semmerzake, bij Gavere, in gebruik. Er werken nu nog zo'n 220 mensen in het militair provinciecommando en het Air Traffic Control Center. Ook die diensten sluiten binnen de twee jaar. In 2020 zal er dus geen enkele legeractiviteit meer zijn in Oost-Vlaanderen. Het grootste deel van het personeel van Semmerzake kan op pensioen, maar een 60-tal mensen zal naar kazernes buiten de provinciegrenzen moeten trekken of een andere job zoeken. 
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet