Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

3 gewonden door vlamboog in Sint-Katelijne-Waver

wo 27 jun. - 5:01

Rond half 5 vanmorgen zijn aan een tuinbouwbedrijf in Sint-Katelijne-Waver 3 personen gewond geraakt. De kraanarm waarmee ze beton aan het storten waren, kwam te dicht bij een hoogspanningskabel.
Kraanarm onder elektriciteitskabel

De kraanarm raakte de hoogspanningskabel niet rechtstreeks, maar kwam er wel te dicht bij. Daardoor sloeg de elektriciteit over op de kraanarm en de rest van het voertuig. Dat wordt met een technische term een vlamboog genoemd. 3 personen liepen verwondingen op, waarvan 1 man zware brandwonden opliep.

1 centimeter

"Er is een eenvoudige regel als je wil weten hoeveel afstand je moet laten", zegt woordvoerster Marleen Vanhecke van netwerkbeheerder Elia. "Je kijkt welke spanning de lijn heeft, en dat kan je zien op de mast van hoogspanningslijn. Je moet 1 centimeter per kilovolt respecteren. Hier ging het om een 70 kilovoltslijn. Dan moet je zorgen dat je niet binnen een perimeter van 70 centimeter komt met voorwerpen of personen, want anders krijg je die overslag." Al wordt er wel aangeraden om de perimeter veel ruimer te berekenen en hier minstens 1 meter extra bij te rekenen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet