de madammen
3 heerlijke recepten met kalkoen
In de keuken
di 20 sep. - 9:31
Kalkoen is super veelzijdig. 'The Messy Chef' Jelle Beeckman deelt 3 smakelijke recepten!
Salade met kalkoenbrochette, meloen en yoghurtdressing
Dit heb je nodig
- 250 gram kalkoenfilet
- 1 citroen
- een halve meloen (cavaillon of galiameloen)
- gemengde salade naar keuze
- radijsjes
- 1 teentje look
- 1 rode ui
- zonnebloempitten
- 1 theelepel honing
- 1 takje rozemarijn
- 3 eetlepels yoghurt
- olijfolie
- peper en zout
Aan de slag
- Snijd de kalkoen in kleine stukken en kruid ze met peper en zout. Eventueel kan je ook wat kippenkruiden gebruiken. Druppel er wat honing over samen met fijngesneden rozemarijn. Bak de brochettes in een grillpan.
- Kuis de grillpan en grill vervolgens de partjes meloen heel kort.
- Snijd de ui in fijne ringen en halveer de radijsjes.
- Meng 100 gram yoghurt met een scheutje olijfolie, fijngesneden rozemarijn en pers er een half teentje knoflook bij. Werk af met wat druppeltjes citroensap en kruid met peper en zout.
- Dresseer de borden met de sla, de meloen, andere groenten, de dressing en werk af met de zonnebloempitten.
Kalkoengebraadje met kerstomatensaus, ricotta en olijfjes
Dit heb je nodig
- 1 kalkoengebraad 500 gram
- Een handje olijfjes
- 300 gram kerstomaatjes
- 2 tenen geperste look
- 2 zoete paprika’s
- 3 eetlepels witte wijn
- 250 ml kippenbouillon
- Verse basilicum
- 2 rode uien
- 1 takje rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- Peper en zout
- 2 eetlepels ricotta
- Olijfolie
- Serveertip: rijst of Griekse pasta
Aan de slag
- Verwarm de oven op 180 graden
- Neem bij voorkeur een kookpot die ook in de oven kan. Heb je die niet dan kan je de groenten en het vlees na het aanbakken in een ovenschaal doen en bedekken met aluminiumfolie.
- Snijd de ui en paprika in fijne ringen.
- Kruid het vlees met peper en zout. Giet een scheutje olijfolie in de pot en kleur het vlees langs alle kanten. Voeg de paprika, ui, geperste look en de kerstomaten toe en laat die nog 5 minuten meebakken. Kruid met peper en zout. Blus met de wijn en de bouillon. Voeg de rozemarijn en laurier toe.
- Zet het deksel op de pot en zet 30- 40 minuten in de oven. Voeg helemaal op het einde de olijven en de ricotta toe.
- Haal de pot uit de oven en laat het vlees even rusten op je snijplank. Snijd in fijne schelletjes. Werk de saus rijkelijk af met een handje verse basilicum blaadjes.
- Serveer eventueel met rijst of Griekse pasta
Wrap met curry kalkoen, spinazie en mango sausje
Dit heb je nodig (voor 2 personen)
- 200 gram kalkoenfilet
- Paar blaadjes spinazie
- een halve mango of diepvriesmango
- 200 g platte kaas
- Peper en zout
- een halve limoen
- anderhalve el currypoeder
- 1 tl lookpoeder
- mespuntje chilipoeder/Cayenne (naar wens)
- 2 geraspte wortelen
- Een paar blaadjes munt
- Wraps (al dan niet volkoren)
- Optioneel: tomaat, ui, ijsbergsla
Aan de slag
- Snijd de kalkoen in fijne reepjes. Kruid met peper, zout, currypoeder, chilipoeder en lookpoeder. Laat even staan zodat de kruiden er goed kunnen intrekken.
- Mix de mango samen met de platte kaas, een paar blaadjes munt, sap van de halve limoen en een snuifje peper en zout tot een gladde saus. Doe er eventueel ook de zeste van de limoen bij.
- Snijd een paar blaadjes spinazie fijn. Rasp de wortelen.
- Bak de kalkoen in de pan en laat nog 30 seconden rusten in de pan. Dat doe je omdat het vlees anders al zijn sappen lost in je wrap en dat is niet handig om op te eten.
- Beleg de wrap met een veeg saus, de fijngesneden spinazie, wortel en kalkoen en rol ze op.