
de madammen
3 heerlijke recepten voor alcoholvrije mocktails!
wo 11 dec. - 11:30

“Er zijn enorm veel lekkere mocktails, dat zijn cocktails zonder alcohol. Je moet bij mocktails een beetje ‘out of the box’ denken. En afstappen van fruitsap met grenadine, de meeste mensen zijn dat beu gedronken. Je kan eindeloos spelen met smaken, zuren, bitters of azijnen. Ook met kruiden! Het belangrijkste is eigenlijk de balans. Die moet liggen tussen zoet en zuur.”
Sofie heeft nog een tip voor mensen die zelf aan de slag willen gaan. “Je moet een mocktail goed uitbalanceren dus ik zou zeker citroensap in huis halen, dat geeft een frisheid. Dat moet je dan weer in balans brengen met zoet zoals honing of agavesiroop. Een maatje is ook belangrijk om af te maken, je doet het beter niet allemaal op het zicht (lacht).”
3 recepten voor heerlijke mocktails!

Cocktail in een confituurpotje
Red Sea
De Red Sea kan je mooi serveren in een confituurpotje.
Benodigdheden
- 1/4 rode paprika (in stukjes gesneden)
- 1 lepeltje rietsuiker
- 5cl vers citroensap
- 4cl suiker siroop (sucre de cannes, 1/2liter op 1/2kg suiker)
- 1 snuifje zout
- 1 druppel vanille-extract
- rozemarijn (takje)
- mediterraanse tonic
Werkwijze
Doe de rode paprika, tijm, suiker, zout snuifje en vanille-extract in het confituur potje. Plet de smaken door elkaar met ' een muddler' (is een stamper die gebruikt wordt voor bv mojito), voeg citroensap en suikersiroop hieraan toe en ijsblokken. Sluit je potje en shake gedurende 15 seconden alle smaken door elkaar. Voeg extra ijs toe en vul bij met de ‘mediterraanse’ tonic.
Werk af met een schijfje paprika, zestje van citroen en takje rozemarijn.
Serveer met een ecologisch rietje!
The Green Kitty
Deze mocktail serveer je het beste in een longdrink glas.
Benodigdheden
- 5cl Pacific (non- alcoholische pastis)
- 4cl vers citroensap
- 4cl siroop gemaakt van Lapsang Souchon (1/2kg suiker oplossen in 1/2liter thee)
- 2 lange schijfjes komkommer of 1 lang sliertje
- zeekraal
- ijsblokjes
Werkwijze
Meng alle ingrediënten met 5 ijsblokken in een hoog longdrinkglas. Voeg 2 fijne schijfjes komkommer toe, daarna nog eens omroeren zodat alle smaak vrijkomt. Nog wat ijs toevoegen en het glas tot boven vullen met koud water. Afwerken met zeekraal.

Mocktail
Jingle Bells
Voor deze mocktail gebruik je best een groot longdrink-glas!
Benodigdheden
- 1/2 kiwi
- 1 lepel rietsuiker
- 5cl earl grey thee
- 2cl honing
- Ginger beer
- citroentijm
- citroenzeste
- crushed ijs
Werkwijze
Plet de kiwi, suiker en zout in het glas. Voeg een deeltje van het crushed ijs toe, de thee en de honing. Tip! Je kan best de honing eerst oplossen in de thee.
Daarna alles nog eens goed door elkaar mengen, extra crushed ijs toevoegen en het glas vullen tot boven met het Ginger beer. Daarna je mocktail afwerken met citroenzeste en takjes tijm, deze kan je even lichtjes in brand steken. Serveren met een ecologisch rietje!