Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

3 jaar na dood Jordy: meer initiatieven voor begeleiding bijna 18-jarigen

di 27 aug. - 5:57

Er zijn steeds meer initiatieven om jongeren die uit een instelling komen voor te bereiden op een zelfstandig leven. Zo werd anderhalf jaar geleden vzw Shelter opgericht in Aalst en ook vzw Ruyskensveld bouwt extra studio's om jongeren die bijna volwassen zijn te begeleiden. De maatregel komt er onder meer na de dood van Jordy, exact drie jaar geleden.
Foto van op begrafenisdienst van Jordy
© Foto: Belga

Jordy verbleef in de instelling van Ruyskensveld (campus Ter Muren) tot hij 18 werd, daarna stond hij er alleen voor. Jordy vereenzaamde en werd uiteindelijk dood teruggevonden in een tentje aan de Blaarmeersen in Gent. De dood van Jordy heeft heel wat veranderd in de begeleiding van jongeren naar zelfstandig wonen. Sindsdien werden er onder andere verschillende vzw's opgericht om jongeren beter voor te bereiden op een leven alleen en ook de werking van de instelling waar Jordy verbleef, is aangepast.

Extra studio's

"We zetten meer in op de begeleiding van jongeren die bijna volwassen worden", zegt directeur van Ruyskensveld Stefaan Kaesteker. "We doen dat op verschillende manieren. Zo bouwen we op dit moment twee tussenstudio's op onze nieuwe campus in Erembodegem, bij Aalst. Daar kunnen jongeren al een beetje leren hoe het is om alleen te wonen, ze leren er ook omgaan met de eenzaamheid. Dat is erg belangrijk. Wie in de tussenstudio verblijft, heeft wel nog contact met een leefgroep, de band wordt niet meteen doorgeknipt."

Alleen wonen in de instelling

Jongeren die het goed doen in de tussenstudio's kunnen nog zelfstandiger worden door te verhuizen naar een échte studio, op de domeinen van de instelling. "Er zullen 28 studio's zijn waar jongeren meer apart wonen. Ze leren er onder meer koken, werken... en nog veel meer", legt Kaesteker uit. Het is de bedoeling dat jongeren er de laatste vaardigheden leren voor ze integreren in de gewone maatschappij. "Jongeren kunnen dan naar een scharnierwoning gaan in een gemeente of stad. Daar wonen ze echt alleen, maar krijgen ze af en toe wel nog ondersteunende begeleiding." 

Eerste lichting jongeren

In Aalst werd ook de vzw Shelter opgericht door Lieve Van Den Eeckhout. “Drie jaar geleden ontstond het idee om vzw Shelter op te richten”, vertelt Lieve Van Den Eeckhout. “Sinds anderhalf jaar zijn we echt operationeel en intussen heeft de eerste lichting jongeren ons huis verlaten. Jongeren kunnen tussen de zes maanden en een jaar bij ons terecht. Momenteel werken we met de tweede lichting Shelter-jongeren.”

“De jongeren die bij ons verblijven hebben elke hun eigen kamer, maar voor de rest is alles gemeenschappelijk. We zetten echt in op samenwonen." 

Zoektocht naar een woning

“We helpen de jongeren ook met de zoektocht naar een eigen woning", gaat Lieve Van Den Eeckhout verder. "We merken dat dat vaak een heikel punt is. Een woning is duur en de wachtlijsten voor sociale woningen zijn gigantisch lang. We begeleiden hen in die zoektocht en voorlopig is het toch een positief verhaal."

Buddysysteem

“Elke jongere die bij ons verblijft, heeft twee buddy’s. Dat zijn vrijwilligers op wie de jongere kan terugvallen. Nu er jongeren uitgestroomd zijn, merken we dat die buddy’s aanwezig blijven in het leven van de jongere. Er is een vertrouwensband. Ze laten elkaar niet los.”

Grote vraag

“Onze vzw wordt steeds bekender in Aalst. Zo blijven er zich ook vrijwilligers aanmelden. Er zijn een hele hoop mensen die het zien zitten om met die jongeren aan de slag te gaan. We zijn ook aan het uitkijken of we geen tweede locatie kunnen openen in Aalst omdat er meer vraag is dan dat er aanbod is.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet