
de madammen
3 originele recepten met asperges
In de keuken
ma 6 apr. - 9:40
Het is aspergetijd! Mag het eens wat anders zijn dan de klassieker à la flamande? Met deze 3 recepten van Messy Chef Jelle Beeckman kan je meteen aan de slag!

Belgisch breakfast

Dit heb je nodig
- 6 witte asperges
- 1 liter water
- 2 eieren
- 1 eetlepel hoeveboter
- handvol kerstomaatjes
- 1 witte pens
- 4 plakjes gerookt spek
- peterselie
- peper en zout
- nootmuskaat
- brood om te toasten
Aan de slag
- Leg de asperges op je snijplank. Hou het kopje vast, schil een kant en draai je asperge daarna om de andere kant te schillen.
- Kook ze gaar in gezouten water. Prik er in met een mesje om te kijken of ze gaar zijn.
- Laat de asperges uitlekken op een keukenhanddoek.
- Hak de peterselie.
- Zet een grote pan op het vuur en smelt daarin een klontje boter. Verwijder het velletje van de witte pens. Snijd in stukken en bak krokant in de pan. Bak het spek, de 2 eitjes en de kerstomaatjes in dezelfde pan. Voeg ook de asperges toe om ze aan te kleuren. Kruid die met peper, zout en nootmuskaat.
- Werk af met de peterselie en eet met toast.
Tagliatelle met scampi, witte asperge, erwt en saffraan

Dit heb je nodig
- 1 ui
- 1 teen look
- 16 scampi (gepeld)
- mespuntje saffraan
- 1 glas witte wijn
- 150 ml visbouillon (3/4 blokje)
- 100 ml room
- +- 5 asperges
- handje vol diepvrieserwtjes
- 250 gram pasta
- peper en zout
- boter
- basilicum
Aan de slag
- Snijd een ui fijn, bak aan in een klontje boter. Gebruik een grote pot zodat je daarna de pasta door de saus kan roeren. Voeg een fijngehakt teentje look en de scampi toe. Blus met een glas witte wijn en laat inkoken. Voeg de visbouillon toe samen met een mespuntje saffraandraadjes. Werk af met de room. Laat op een zacht vuurtje inkoken.
- Schil de witte asperges en snijd het poepje er van af. Snijd ze vervolgens in 3 stukken. Kook ze gaar in gezouten water, prik er in met een mesje om te zien of ze gaar zijn, en haal ze uit de pot. Je kan deze pot opnieuw gebruiken om er de pasta in te garen.
- Kook de pasta beetgaar, giet af en roer de pasta door de saus. Laat nog 30 seconden goed doorkoken en voeg terwijl ook de diepvrieserwtjes toe. Die hebben niet veel tijd nodig.
- Serveer en werk af met peper, zout en verse basilicum.
Noedelsalade met asperges, kipballetjes en pindadressing

Dit heb je nodig
- 250 gram eiernoedels (of cappellini)
- 2 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels rode curry pasta
- 3 eetlepels paneermeel
- 100 ml kokosroom
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 limoen
- 1 theelepel vissaus
- 1 theelepel suiker
- handje vol pindanoten
- platte peterselie
- 2 rode uien
- 2 lente-ui
- 100 gram groene asperges
- olijfolie
- peper en zout
- bosje radijzen
Aan de slag
- Kook de noedels (of cappellini) al dente, giet af, spoel onder koud water en laat uitlekken. Roer er een lepeltje olijfolie onder zodat de pasta niet plakt
- Kruid het kippengehakt met peper en zout. Meng er de rode curry pasta onder samen met het paneermeel.
- Rol er balletjes van en bak ze in de pan. Laat afkoelen.
- Meng de kokosroom, sojasaus, vissaus, suiker, pindakaas en het sap van een limoen onder mekaar voor de dressing.
- Hak de noten fijn.
- Snijd de rode ui en de lente-ui fijn.
- Zet een pot met gezouten water op het vuur en kook de asperges beetgaar. Giet ze af en spoel onder koud water.
- Was de radijzen en snijd er dunne rondjes van.
- Meng al de ingrediënten onder de noedels. De balletjes serveer je koud.
- Werk af met de frisse dressing, de pindanoten en verse peterselie.