Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

3 tips tegen winterhanden én -voeten

do 7 jan. - 3:31

De eerste koude zorgt opnieuw voor die vervelende en pijnlijke winterhanden en -voeten: wie er last van heeft, heeft baat bij deze eenvoudige tips.
© Foto: Canva

Er bestaat heel wat zin en onzin over winterhanden en -voeten, waardoor velen denken dat ze er last van hebben. Wanneer je handen in de herfst of de winter extreem droog worden, je huid trekkerig voelt en/of je last hebt van kloven, betekent dat niet meteen dat je "winterhanden" hebt. Tijdens de herfst en winter droogt de extra droge lucht, zowel binnen (door de verwarming) als buiten (door de koude) de blootgestelde huid uit waardoor ze letterlijk op springen staat.

Auwch... wat kan je er tegen doen?

kloven 2

kloven 2

Hydrateren, hydrateren, hydrateren. Heel wat apothekers en cosmeticamerken hebben een eigen hand- en voetcrème tegen kloven. Maak hier gretig gebruik van: zes à zeven keer per dag smeren, is zeker niet overdreven! Gebruik ook handschoenen bij de afwas of ander schoonmaakwerk.

Maar... wat zijn winterhanden en -voeten dan wél?

Je kan last krijgen van winterhanden of -voeten wanneer je van een koude naar een warme omgeving gaat. Oorzaak zijn de kleine bloedvaten in je handen en voeten die onvoldoende aangepast zijn aan de temperatuurschommelingen. Op het moment dat je lichaam terug opwarmt, reageren ze te laat en gaan ze extreem uitzetten. Dat veroorzaakt de extreme zwellingen. Je handen en voeten worden dan rood, zwellen op en er ontstaan een soort van blaren. Die kunnen lichtjes tot heel erg jeuken, maar ook echt pijn doen.

Oei! Wat kan je hier dan tegen doen?

  • Neem preventief wisselbaden. Dompel je handen en/of voeten afwisselend in warme en koude baden zodat je bloedvaten zich leren aanpassen aan deze omstandigheden.
  • Kleed je goed warm aan telkens wanneer je de koude trotseert.
  • Vermijd extreem koude omstandigheden.

Als dat allemaal niet helpt, schakel je het best de hulp in van de huisdokter.

Bron(nen)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet