3 verfrissende recepten met komkommer
In de keuken
vr 23 aug. - 7:29
Wat kan je meer doen met komkommer dan die in stukjes te snijden voor een slaatje? Foodblogger Messy Chef Jelle Beeckman geeft je graag inspiratie.

Gyros van kip met tzatziki en feta

Dit heb je nodig
Voor de kip:
- 300 gram kippendijen (zonder been)
- 200 ml Griekse yoghurt
- theelepel oregano
- theelepel paprikapoeder
- theelepel nootmuskaat
- 1,5 komijn
- theelepel knoflookpoeder
- theelepel chilipoeder
- theelepel kaneel
- theelepel suiker
- theelepel zout
Voor de tzatziki:
- ½ komkommer
- ½ sap van een citroen
- ½ teen look
- Olijfolie
Overige:
- 2 tomaten
- 2 rode uien
- 50 gram feta
- Peper en zout
- Een paar blaadjes munt
- Optioneel: pita broodjes
- Optioneel frietjes.
Aan de slag
- Snijd de kip in reepjes en doe in een grote kom. Meng er 6 eetlepels yoghurt onder samen met alle kruiden. Masseer de kip en laat afgedekt een paar uurtjes marineren in de koelkast. De marinade zal de kip malser maken.
- Haal de kip een halfuurtje voor het bakken uit de koelkast.
- Doe 100 gram yoghurt in een kom. Rasp de komkommer rechtstreeks in hetzelfde kommetje. Voeg de fijngesneden of geperste look toe samen met het sap van de citroen en fijngesneden munt. Werk af met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout. Zet fris.
- Snijd de tomaten in schijfjes en de ui in ringen.
- Bak de kip gaar in een grillpan.
- Serveer de gyros schotel met feta, een pitabroodje en eventueel met frietjes.
Steak met komkommerdressing

Dit heb je nodig
- 2 steaks/entrecote
- 1,5 limoen
- 1 eetlepel honing
- ½ chili
- 1 klein sjalotje
- ¼ komkommer
- 150 gram rucola
- 2 avocado’s
- 50 gram zongedroogde tomaatjes
- Munt
- Peper en zout
- Olijfolie
Aan de slag
- Snijd de komkommer horizontaal in lange plakken en vervolgens in kleine blokjes. Snipper het sjalotje fijn en doe de blokjes samen met de blokjes komkommer in een mengkom. Voeg de chili (naar wens), de suiker, een scheutje olijfolie en het sap van de limoen toe. Kruid met peper en zout en zet fris in de koelkast.
- Snijd de avocado in partjes en kruid met peper en zout.
- Kruid de steak met peper en zout. Wrijf ze in met olie en grill kort in een grillpan. Het is belangrijk dat de steak mooi gekorst is, maar nog bleu/saignant is vanbinnen. Laat de steak een minuutje rusten onder zilverpapier. Doe er terwijl 2 lepels van de dressing op zodat de smaken in het vlees kunnen dringen. Snijd de steak in plakjes, overgiet met de dressing en werk af met avocado, rucola, verse munt en de zongedroogde tomaatjes.
Gazpacho van komkommer en appel

Dit heb je nodig
- 2 sneetjes wit brood
- 1 limoen
- ½ teen look
- Een paar basilicumblaadjes
- 2 lente-ui
- 1 groene appel
- 1,5 komkommer
- Een glas ijskoud water
- 4 eetlepels olijfolie
- zout
- Zwarte peper
- Optioneel: gerookte forel of feta
Aan de slag
- Snijd de appel, lente-ui en komkommer in blokjes en doe ze in de blender. Voeg het sap van de limoen, de basilicum, het brood, de look, olijfolie en water toe. Kruid met peper en zout en mix tot een gladde soep. Eventueel kan je het soepje nog even door een fijne zeef doen.
- Zet een uurtje in de koelkast en serveer eventueel met feta of stukjes gerookte forel.