de inspecteur
300 euro voor een foto: "Zonder toestemming een foto van Google plukken, kan gevolgen hebben"
vr 4 nov. - 7:39
Ann uit Oedelem zette onlangs een foto die ze via Google vond op haar website. Wat ze niet wist, is dat die foto auteursrechtelijk beschermd is. Ze moet daarvoor nu een boete van meer dan 300 euro betalen.
Wouter uit Antwerpen gebruikte dan weer ongevraagd een foto van Tom Boonen. Ook hij kreeg een zware rekening in de bus.
Auteursrecht: hoe zit dat?
Een fotograaf verdient z'n brood met foto's maken. Het is dus logisch dat hij geld krijgt op het moment dat z'n werk gebruikt wordt.
In principe is elke foto die origineel is auteursrechtelijk beschermd. Het is dus niet omdat die foto opduikt in de zoekresultaten van Google dat dat recht vervalt. Google vermeldt dat trouwens ook. Bij elke afbeelding staat 'deze foto kan auteursrechtelijk beschermd zijn'. Ga er voor de veiligheid maar van uit dat zo'n foto altijd auteursrechtelijk beschermd is.
Facebook is ook openbaar
Ook als je een foto van het internet op jouw Facebookpagina deelt, geldt het auteursrecht. In principe kunnen alleen jouw vrienden die foto zien maar ook dat is een publieke mededeling en dus moet je toestemming hebben om een foto te mogen gebruiken.
Foto's zonder rechten bestaan
Als je zeker wil zijn dat je een foto legaal gebruikt, zoek je dus best niet op Google. Er zijn heel wat alternatieven:
Al deze websites zijn zogenaamde stock Libraries, bibliotheken dus. Elk platform heeft een grote voorraard foto's die je vrij kan gebruiken, al dan niet tegen betaling.