4 dingen die je nog niet wist over vrijdag de 13de
vr 13 nov. - 1:04

Oorsprong
Het is onduidelijk waarom mensen vrezen voor vrijdag de 13de. Over de oorsprong van deze dag is er weinig bekend. Sommige historici geloven dat het bijgeloof rond deze dag ontstaan is in de 19de eeuw. Zo zou de eerste vermelding van deze dag te vinden zijn in een biografie van de Italiaanse componist Giochino Rossini. Hij stierf op vrijdag de 13de. Er zijn ook mensen die geloven dat de mythe een Bijbelse oorsprong heeft. Jezus werd namelijk op een vrijdag gekruisigd en er waren ook dertien gasten bij 'Het Laatste Avondmaal'.
Friggatriskaidekaphobia
Ja, je leest het goed! 'Friggatriskaidekaphobia' is de wetenschappelijke benaming voor 'angst voor vrijdag de 13de'. 'Frigg' komt van de Noorse godin van de wijsheid, naar wie vrijdag is genoemd. Het Griekse woord 'triskaideka', betekent '13' en 'phobia' betekent 'fobie', hetzelfde als angst.
Zwarte dag voor economie
Volgens experts zouden miljoenen mensen leiden aan 'friggatriskaidekaphobia'. Het zou namelijk zo erg zijn, dat bedrijven zoals luchtvaartmaatschappijen zware verliezen leiden op vrijdag de 13de. Met de huidige coronapandemie, zal er uiteraard minder gevlogen worden. Maar in een 'normaal' jaar hebben vooral luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten een beduidend lager aantal passagiers op een vrijdag de 13de.
Geluksdag
Hoewel sommige mensen vrijdag de 13de aanzien als een ongeluksdag, zijn er ook enkele landen waarop deze dag er eentje van geluk is! In Italië wordt bijvoorbeeld vrijdag de 17de beschouwd als een dag die ongeluk brengt. In verschillende Spaanstalige landen is 13 een geluksgetal en in Griekenland wordt dinsdag de 13de gezien als een dag van tegenslag.