Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

5 citroenjenevers geproefd

ma 19 jan. - 7:00

Een welgekomen opkikker tijdens de koude winterdagen, zo’n slok citroenjenever. Welke is nu de lekkerste?

Een welgekomen opkikker tijdens de koude winterdagen, zo’n slok citroenjenever. Welke is nu de lekkerste?

Getest

Volgens de overlevering moeten we voor de allereerste citroenjenever terug naar de middeleeuwen. Een huisvrouw zou het drankje toen per toeval uitgevonden hebben terwijl ze aan het experimenteren was met jenever, citroen en suiker.

Nog altijd maken heel wat mensen hun citroenjenever zelf. Da’s trouwens ook niet eens zo moeilijk, kijk maar eens op het internet.

Maar met een fles uit de winkel kan je natuurlijk meteen beginnen genieten. De Inspecteur kocht citroenjenever van vijf merken en liet ze beoordelen door 77 bezoekers van de kerstmarkt in Leuven. Het panel proefde blind, maar gaf uiteindelijk de meeste punten aan de bekende merken:

  1. Smeets - 14,17 euro per liter
  2. Filliers - 14,05 euro per liter
  3. Wortegemsen - 13,09 euro per liter
  4. Sint-Eloy - huismerk Colruyt - 8,45 euro per liter
  5. Rubbens - 12,19 per liter

'Jenever' of 'likeur'?

De winnaar, Smeets, is de enige die op z’n etiket ook de naam ‘likeur’ vermeldt. “En dat klopt eigenlijk ook”, zegt professor Benedikt Sas, de jenever-expert van Food 2 Know. “Sommige citroenjenevers hebben nu eenmaal heel veel weg van een likeur, zoals bijvoorbeeld de Italiaanse limoncello”.

Een likeur bevat minstens 100 gram per liter toegevoegde suiker, ten minste 15% alcohol en er mogen alleen aroma’s van natuurlijke oorsprong in voorkomen.

Naar alle waarschijnlijkheid voldoen alle geteste jenevers aan die voorwaarden. Bovendien ligt hun alcoholpercentage eerder laag (20 à 24,2 procent). Een echte “jenever” moet minstens 30% volume alcohol bevatten, dus strikt gezien zou citroenjenever eigenlijk ‘citroenlikeur’ moeten heten.

citroenen

citroenen

Foto: André Karwath

Natuurlijk

Wortegemsen gebruikt naar eigen zeggen ‘100% natuurlijke, vers geperste citroenpulp’. Rubbens maakt het dan weer ‘op ambachtelijke wijze uit de schil van verse biologische citroenen’. “Er bestaan wel 101 manieren om citroenjenever te maken en elke maker zweert bij z’n eigen recept”, zegt Sas.

“En als het om citroenlikeur gaat mogen ze ook gerust verschillende onderdelen van de citroen gebruiken: zeste, pulp, sap… Maak je geen zorgen over pestiociden op de schil van de citroenen. De Belgische wetgeving is heel streng en eist dat de zeste (schil) vrij is van onder meer sproeistoffen.” Vandaar ook dat sommige producenten spreken over ‘bio-citroenen’ – die zijn in principe niet besproeid.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet