Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

5 dingen die je moet weten bij thuisonderwijs

aha

wo 19 okt. - 5:08

Sinds de lockdown is er een stijging van 33% in het thuisonderwijs. Heel wat ouders hebben de smaak te pakken. Toch is thuis lesgeven niet evident. Pedro De Bruyckere is pedagoog, en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool Gent en de Universiteit van Leiden. Hij vertelt met wat je allemaal rekening moet houden.
Kind studeert met moeder
© Pexels

Verschillende vormen in thuisonderwijs

“Er zijn verschillende vormen van thuisonderwijs. Een eerste vorm is dat je zelf les geeft, een tweede vorm kan zijn dat je een privéleraar inhuurt. Dit kan wel pittig zijn qua prijs. We zien dat ‘homeschooling’ internationaal vrij vaak voorkomt. In New York is collectief thuisonderwijs een trend. Dat wil zeggen dat je je kinderen naar een privéschool stuurt, een school die niet erkend is door de overheid", vertelt Pedro.

Ook bij ons is dit in opmars. ”Bij ons is het een klein verschijnsel, want het gaat hier over 0,13% van alle kinderen. Je kan als ouder heel veel online vinden om je daarbij te ondersteunen. Dat het uitdagend kan zijn, is zeker waar. Ik weet dat ik nog altijd heel veel tijd steek in het voorbereiden van mijn lessen. Een leerkracht weet dat je 3 uur werk hebt aan elke les die je geeft.”

Een leerkracht weet dat je 3 uur werk hebt aan elke les die je geeft.

— Pedagoog Pedro De Bruyckere

Redenen

Er zijn verschillende redenen waarom ouders voor thuisonderwijs kiezen:

  • Sommige kinderen hebben het heel moeilijk door een ontwikkelingsstoornis.
  • Soms moeten kinderen het onderwijs combineren met veel sport. Ook dan is thuisonderwijs gemakkelijker.
  • Het kind kan op school bv. niet goed aarden of voelt zich er niet thuis. Dan kan het zijn dat een ouder voor een periode van een jaar of langer kiest om zelf les te geven.

Soms kan een kind zich niet goed aardenop school.Dan kan het zijn dat een ouder voor een periode van een jaar of langer kiest om zelf les te geven.

— Pedagoog Pedro De Bruyckere

Verantwoordelijkheid

“Als je zelf les geeft, ben jij opeens verantwoordelijk vanaf het begin van het schooljaar om jouw kind in alles te begeleiden.”

  • Je hebt de eindtermen die je moet bereiken of nastreven.
  • Je moet je kind lesgeven over én taal én rekenen én zowat alles...
  • Op een bepaald ogenblik komt er een examen van de centrale examencommissie
  • Je mag niet vergeten contact op te nemen met het CLB. Je kind moet uiteraard ook op gezondheid getest worden, zoals alle kinderen in het onderwijs.
  • Het leuke aan een school zijn uiteraard vriendjes of de interactie met andere kinderen. Dit kan iets zijn dat het kind bij thuisonderwijs mist.

Het leuke aan een school zijn uiteraard vriendjes of de interactie met andere kinderen. Dit kan iets zijn dat het kind bij thuisonderwijs mist.

— Pedagoog Pedro De Bruyckere

Streng zijn

Je hebt in je leven als ouder altijd verschillende rollen. Soms moet je ook eens een strenge moeder of vader zijn om je kind bij de les te houden, letterlijk en figuurlijk.

Kies een vast moment om ‘streng te zijn’ om je kind zo wat structuur te geven. Ook een vaste plaats kan helpen: een bureau, de keukentafel,… Er zijn dus zeker mogelijkheden.

Voordelen

Je krijgt heel veel vrijheid. Net als scholen, kies jij ook zelf welke handboeken je gebruikt en hoe je les geeftWanneer ze op school les geven, is wél minder vrij en daar krijg jij complete vrijheid in!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet