Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: Zot Veel Vakantie

Zot Veel Vakantie

5 dingen die je moet weten over een konijn als huisdier

do 23 jul. - 7:42

Niets zo schattig als een konijn. Wil je er graag een als huisdier? Lees dan zeker verder voor de nodige tips!
© Photo by Misha Walker on Unsplash

Niet geschikt voor kinderen

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn konijnen geen goede huisdieren voor kinderen. De meeste konijnen vinden opgepakt en geknuffeld worden niet leuk. Ze kunnen dan krabben, bijten en zelfs hun eigen rug breken door hevig tegen te spartelen! Door veel tijd aan je konijn te besteden en er rustig mee om te gaan, kan het wel tam worden en leren dat aaien leuk kan zijn.

Gezelschap

Hou minstens twee konijnen. De combinatie van een vrouwelijk konijn en een gecastreerd mannelijk konijn gaat het best. Twee mannetjes of twee vrouwtjes geeft meestal ruzie. Zet nooit zomaar twee konijnen samen. Voor de introductie zet je de konijnen eerst samen op neutraal terrein. Op deze website vind je meer over de introductie van konijnen. Zet geen andere dieren zoals een cavia of kippen bij konijnen. De dieren begrijpen elkaar niet en kunnen elkaar verwonden.

Veel ruimte nodig

Combineer een hok of kooi altijd met een grote (buiten)ren of zorg ervoor dat de konijnen een groot deel van de dag vrij in huis kunnen rondlopen. Het hok of de kooi dient dan als veilig plekje om uit te rusten. Zet het hok niet in de volle zon of in de buurt van de verwarming. Konijnen zijn gevoelig voor oververhitting. Vermijd tocht en zet het hok op een rustige plaats.

In het buitenverblijf moeten er schuilplaatsen zodat de konijnen zich veilig voelen. Konijnen zijn echte gravers. Je kan in de buitenren een paar zandhopen voorzien waarin ze tunnels kunnen maken. Als alternatief kan je een overdekte kattenbak vullen met aarde of stro, zodat de konijnen daarin kunnen graven. Konijnen spelen graag met kartonnen dozen. Ze kunnen erop of erin kruipen, eraan knabbelen en gebruiken als obstakel bij spelletjes met andere konijnen.

Voeding

Hoogwaardig hooi is de hoofdvoeding en moet continu beschikbaar zijn. Daarnaast bestaat hun dagelijkse voeding uit grassen, kruiden en groenten. Bijvoorbeeld andijvie, witloof, peterselie, wortelloof, spinazie, koriander, wilde peen, paardenbloem, klaver, brandnetel, zevenblad en kamille. Geef geen kool, gemaaid gras, aardappelen, aardappelschillen of brood aan je konijnen. Beperk suikerrijke producten zoals wortels, bieten en fruit. Konijnen hebben ook een klein beetje krachtvoeder nodig. Ga voor konijnenkorrels en niet voor mengelingen. Zo voorkom je dat de konijnen er enkel de lekkerste dingen uit halen en tekorten oplopen. Leg het voer en hooi zo ver mogelijk van de toilethoek af. Konijnen zijn zindelijke dieren en houden hun toilet en voeder graag gescheiden.

Om te vermijden dat hun tanden te lang worden, is goede slijtage noodzakelijk. Geef ze daarom extra knaagmateriaal zoals takken van fruitbomen of wilgen. 

Gezondheid

Konijnen worden gemiddeld acht jaar oud. Laat jonge konijnen vanaf vijf weken vaccineren tegen myxomatose en VHS. Een gezond konijn is alert, actief en heeft heldere ogen en een propere neus, oren en anus. De vacht is glanzend en de huid is soepel.

Konijnen worden meestal ziek door slechte huisvesting of voeding, zoals hooi van onvoldoende kwaliteit. Als je konijn minder eet, stopt met eten of diarree heeft, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts. Een konijn dat een dag niet gegeten heeft, is een spoedgeval en snel ingrijpen is noodzakelijk. Andere symptomen van ziekte zijn lusteloosheid, een rommelige vacht, doffe ogen en knarsetanden. Hou er rekening mee dat een konijn een prooidier is, en zo lang mogelijk zal verstoppen dat het ziek is of zich niet goed voelt.

Meer info over het verzorgen en onderhouden van konijnen kan je vinden op de website van Huisdierinfo.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet