Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

5 dingen die je moet weten over zweten

do 5 mei - 5:54

Zweten houdt je lichaamstemperatuur op peil, het is als het ware het koelsysteem van ons lichaam. Over de hele huid zijn zweetklieren verspreid, maar in de handen, voeten en oksels vind je de meeste terug. Zweet bestaat vooral uit water en zout. Zo, dat zijn de basisfeiten, maar wist je deze 5 weetjes ook al over zweet?
© Getty Images

Er is een verschil tussen zweten bij mannen en vrouwen

Het verschil gaat vooral over de plaats van zweten. Mannen zweten meer aan het hoofd en de romp, vrouwen meer onder de oksels.

Zwaardere mensen zweten meer dan slankere mensen

Als je een dikkere vetlaag hebt, krijg je hetzelfde effect als wanneer je te dik gekleed bent. De warmte geraakt letterlijk moeilijker uit je lichaam, waardoor iemand die zwaarder is meer zal zweten.

Hormonen beïnvloeden je zweetproductie

Vanaf de puberteit spelen hormonen een belangrijke rol in de zweetproductie. Zolang je hormonenspiegel stabiel is, hebben hormonen geen impact op hoeveel je zweet. Maar tijdens de puberteit is er een echte boost, waardoor vooral jongens heel fel gaan zweten.

Iets gelijkaardigs doet zich voor tijdens de menopauze, dan is er een daling in de hormonen. Ook hier zorgt een instabiele hormonenspiegel voor felle zweetbuien.

Voeding heeft een impact op zweet

Zweet gaat sneller ruiken bij het eten van veel look, asperges en ajuinen. Ze worden uitgescheiden via het speeksel, zweet en ook via je urine. 

Normaal is zweet geurloos op het moment dat het geproduceerd worden. De geur komt pas daarna, bijvoorbeeld beïnvloed door je eten.

Botox helpt ook tegen zweten

Botox is niet alleen een anti-verouderingsmiddeltje, het is ook een effectief middel voor mensen die overvloedig zweten.

Met een botox-inspuiting wordt de verbinding tussen de zenuw en de zweetklier onderbroken, de zweetkliertjes worden letterlijk verlamd. Je hele zweetproductie wordt natuurlijk niet stilgelegd, de inspuitingen worden specifiek onder de armen of in de handen gezet, zodat je alleen op die plaatsen niet meer zal zweten.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet