5 dingen die je moet weten over zweten
di 23 jul. - 0:41

Er is een verschil tussen zweten bij mannen en vrouwen
Het verschil gaat vooral over de plaats van zweten. Mannen zweten meer aan het hoofd en de romp, vrouwen meer onder de oksels.
Zwaardere mensen zweten meer dan slankere mensen
Als je een dikkere vetlaag hebt, krijg je hetzelfde effect als wanneer je te dik gekleed bent. De warmte geraakt letterlijk moeilijker uit je lichaam, waardoor iemand die zwaarder is meer zal zweten.
Hormonen beïnvloeden je zweetproductie
Vanaf de puberteit spelen hormonen een belangrijke rol in de zweetproductie. Zolang je hormonenspiegel stabiel is, hebben hormonen geen impact op hoeveel je zweet. Maar tijdens de puberteit is er een echte boost, waardoor vooral jongens heel fel gaan zweten.
Iets gelijkaardigs doet zich voor tijdens de menopauze, dan is er een daling in de hormonen. Ook hier zorgt een instabiele hormonenspiegel voor felle zweetbuien.
Voeding heeft een impact op zweet
Zweet gaat sneller ruiken bij het eten van veel look, asperges en ajuinen. Ze worden uitgescheiden via het speeksel, zweet en ook via je urine.
Normaal is zweet geurloos op het moment dat het geproduceerd worden. De geur komt pas daarna, bijvoorbeeld beïnvloed door je eten.
Botox helpt ook tegen zweten
Botox is niet alleen een anti-verouderingsmiddeltje, het is ook een effectief middel voor mensen die overvloedig zweten.
Met een botox-inspuiting wordt de verbinding tussen de zenuw en de zweetklier onderbroken, de zweetkliertjes worden letterlijk verlamd. Je hele zweetproductie wordt natuurlijk niet stilgelegd, de inspuitingen worden specifiek onder de armen of in de handen gezet, zodat je alleen op die plaatsen niet meer zal zweten.