5 dingen die je moet weten voor je op sollicitatiegesprek gaat
vr 12 jun. - 2:58

Let ook in de wachtkamer op je houding

sollicitatie
Als je een tijdje aan de receptie moet wachten, zit dan niet mee te neuriën met de radio en werk ook je make-up niet bij. Het is belangrijk je ook daar al professioneel te gedragen.
Ken je plaats
Komt iemand je ophalen voor het gesprek, spring dan niet onmiddellijk omhoog, maar wacht tot je wordt uitgenodigd en geef pas een hand als de ander het initiatief neemt. Ga ook pas neerzitten zodra je daartoe wordt uitgenodigd.
De eerste en laatste 3 minuten zijn allesbepalend

Hoe je binnenkomt en later buiten gaat, kan je toekomst beslissen. Blijf gefocust tot je de deur uit bent. Hoewel het zwaarste voorbij lijkt, zijn het vaak net die laatste minuten die blijven hangen.
Vrees de stilte niet
Een dodelijke stilte of een lange pauze kan je op stang jagen. Maar de kans is groot dat de interviewer wil checken hoe je reageert onder stress. Enkele tips:
- Blijf kalm en begin niet te draaien op je stoel
- Maak van de gelegenheid gebruik om even adem te halen
- Kijk je gesprekspartner in de ogen
- Weersta de verleiding om de pauze vol te lullen, tenzij je echt iets te zeggen hebt
- Stel zelf vragen
Verzwijgen = verdacht

sollicitatie 2
Heb je een gat in je cv? Door het dood te zwijgen, leg je er net extra nadruk op. Stel het 'gat' voor als een positieve ervaring:
- Een verkeerde studiekeuze kan je meer overtuigd hebben van de richting die je achteraf bent uitgegaan.
- Slaagde je niet wegens te veel buitenschoolse activiteiten, dan kun je de nadruk leggen op je werk in de studentenvereniging.
- Een grote reis leverde je internationale ervaringen, een open kijk op de wereld en een groter aanpassingsvermogen aan andere sociale en culturele gewoonten op.