Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

5 dingen die je nog niet wist over meiklokjes

do 5 mei - 5:53

In Frankrijk en België is het traditie om op 1 mei meiklokjes te kopen voor iemand die je graag ziet. En die meiklokjes zijn bloemetjes met een verhaal!

Ze hebben tientallen benamingen

Hoe noem jij deze mooie bloemetjes? De namen ‘Meiklokje’ en ‘Lelietje-van-Dalen’ komen het vaakst voor. Maar de plantjes worden ook wel ‘Meibloem’, ‘Lelietje-der-Dalen’ of ‘Muguet’ genoemd.

In Oost-Vlaanderen spreekt men van ‘Mugeesten’, in Limburg zeggen ze ‘Boslilzje’ en in het Antwerpse hoor je hier en daar ‘Bosselenneke’.

Ze zijn giftig

Meiklokjes ruiken heerlijk, maar ze zijn volledig giftig. Je eet ze dus beter niet op. Ook de rode besjes op de plant zijn uiterst giftig. Opletten dus!

Er komt geen olie uit

Heb jij thuis wc-verfrisser of poetsproduct met de geur van meiklokjes? Jammer genoeg zitten er geen meiklokjes in die producten. Uit de plant kunnen geen etherische oliën getrokken worden. De geur van meiklokjes kan wel chemisch nagemaakt worden.

De traditie komt uit Frankrijk

De traditie van op 1 mei meiklokjes cadeau te doen komt uit Frankrijk. Koning Charles IX kreeg op 1 mei 1561 een boeketje meiklokjes om hem veel geluk en voorspoed te wensen in het komende jaar. Van wie de bloemen kwamen, ontdekte hij nooit. Omdat hij zo blij was met het geschenk schonk hij vanaf toen elke jaar op 1 mei een boeket aan alle dames van zijn hof.

Dit verklaart ook waarom je vandaag in veel kasteeltuinen de plantjes ziet opduiken.

Ze worden gebruikt in medicijnen

Ondanks dat de planten giftig zijn, worden de wortels wel gebruikt in de farmaceutische industrie. Ze worden vooral gebruikt in medicijnen voor hartklachten. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet