
De Popcollectie
5 klassiekers die hun inspiratie vonden in de literatuur
do 5 mrt. - 6:01

1. Bright eyes - Art Garfunkel
Wie kent de bekende videoclip met de konijntjes van 'Bright eyes' van Art Garfunkel niet? Het liedje is gebaseerd op het verhaal 'Watership down', dat Richard Adams in 1972 schreef. Het boek gaat over een groepje konijnen dat niet gelukkig is waar ze leven en besluit op zoek te gaan naar een nieuwe thuis. Zoals in een goede vertelling verloopt onderweg niet alles van een leien dakje.
'Watership down' wordt een groot succes en krijgt 6 jaar later een verfilming. Art Garfunkel, gekend van het duo Simon & Garfunkel, werd gevraagd om het liedje 'Bright eyes' te zingen, wat meteen een grote hit werd. Richard Adams, de auteur van 'Watership down', vond het liedje maar niets.
2. Don't stand so close to me - The Police
'Don't stand so close to me' gaat over de ongepaste gevoelens van een vrouwelijke studente voor haar docent. De zin "Just like the old man in that book by Nabokov" verwijst naar de roman 'Lolita' van Vladimir Nabokov, dat een gelijkaardig thema heeft. Zanger Sting, die ook als leerkracht voor de klas gestaan heeft, schreef het liedje uit eigen ervaring. In een interview uit 2001 ontkende hij dat het nummer autobiografisch is.
3. Killing an arab - The Cure
'Killing an arab' is de debuutsingle van The Cure. Het liedje is gebaseerd op de roman 'L'étranger' van Albert Camus. De titel 'Killing an arab' verwijst naar de passage in het boek waar het hoofdpersonage Meursault nadenkt over het leven nadat hij op het strand een Arabier vermoord heeft om redenen die hij niet kan verklaren. Toen het liedje op de radio kwam, dachten velen dat het een racistisch nummer was. Zanger Robert Smith heeft het uitvoerig mogen uitleggen.
4. Sympathy for the devil - The Rolling Stones
Toen zanger Mick Jagger een relatie had met Marianne Faithfull, kreeg hij van haar het boek 'De Meester en Margarita' van de Russische schrijver Michail Boelgakov. In het boek zitten er 3 verhaallijnen: het bezoek van de duivel aan Moskou, de liefdesgeschiedenis van de Meester en Margarita en het verhaal van Pontius Pilatus en Jezus.
Mick Jagger schreef het liedje 'Sympathy for the devil' vanuit het standpunt van de duivel, die jarenlang getuige is geweest van het geweld dat de mensheid tegen zichzelf gebruikt heeft. 'Sympathy for the devil' was een controversieel nummer, omdat heel wat mensen dachten dat het een oproep was tot de aanbidding van de duivel. Anderen interpreteerden het liedje als een protest tegen de Vietnamoorlog.
De roman 'De Meester en Margarita' was ook een inspiratiebron voor de liedjes 'Pilate' van Pearl Jam en 'Banga' van Patti Smith.
5. Wuthering heights - Kate Bush
'Wuthering heights' van Kate Bush is gebaseerd op het gelijknamige boek van Emily Brontë. De novelle vertelt het verhaal van de relatie tussen Catherine Earnshaw en Heathcliff en hoe storend hun liefde voor beide families is. Kate Bush schreef de tekst nadat ze de verfilming van het boek gezien had. In het liedje heeft ze letterlijke uitspraken van het personage Catherine Earnshaw verwerkt, zoals "Bad dreams in the night".
Ook het album 'Wind & Wuthering' van de groep Genesis bevat twee nummers die de slotzinnen van het boek 'Wuthering heights' als titel hebben, namelijk 'Unquiet slumbers for the sleepers...' en '...In that quiet earth'.