Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: Zot Veel Vakantie

Zot Veel Vakantie

5 redenen waarom je Lissewege moet bezoeken volgens ladybiker Katleen

vr 21 aug. - 2:43

Ladybiker Katleen houdt vandaag halt in ‘Het Witte Dorp’ Lissewege. Ze beklimt er de toren van de O.L.V Bezoekingskerk, drinkt een koffie op één van de gezellige terrassen en ondervindt aan den lijve hoe de tijd in Lissewege wat trager lijkt te lopen dan op andere plekken in Vlaanderen. "Het dorp is absoluut een stop waard. Je komt hier vanzelf tot rust."

Flaneer langs de prachtige witte huisjes 

Lissewege wordt ‘Het Witte Dorp’ genoemd omdat nagenoeg alle huizen in het dorp nog authentiek wit geverfd zijn. Het feit dat Lissewege zo goed bewaard werd, heeft vooral met armoede te maken. "Toen de economische groei van Brugge ten einde was, kwam er veel armoede in de regio", vertelt Lissewege-kenner Rudy Meynen. "De mensen hadden geen geld om nieuwe huizen te bouwen. Daardoor ziet Lissewege er nu nog altijd authentiek uit. Dat is nu natuurlijk een grote troef."

De huizen zagen er vroeger niet zo hagelwit uit als nu. "De mensen smeerden de huizen één keer per jaar in met een soort kalk-gipsmengsel. Dat was om het vocht tegen te gaan. Jaren later begon men aan de onderkant van de gevel ook een laag teer aan te brengen zodat het optrekkend vocht minder kans kreeg om de muren te beschadigen. Vandaar die zwarte balk onderaan de gevels."

Als je Lissewege bezoekt, moet je volgens Katleen uitgebreid de tijd nemen om door de straatjes te wandelen. "Over de kasseien, langs het water en door de kleine steegjes. Heerlijk!"

Prachtig panorama op de toren

De O.L.V. Bezoekingkerk is de trots van Lissewege. Je ziet de enorme kerktoren al van ver staan. Hij is net geen vijftig meter hoog.

Tijdens de zomermaanden kan je de toren elke dag beklimmen, tussen 14 en 17 uur. Katleen gaat ook een keer naar boven. Ze heeft een prachtig uitzicht. "Je ziet de Noordzee, Heist en Knokke. Daarnaast zie je de achterhaven van Zeebrugge en de polders. In de verte kan je de kerktorens en het belfort van Brugge zien. Als je geluk hebt, kan je zelfs de hoogbouw van Oostende zien."

Tijdens mijn bezoek aan de toren stond er een strakke wind. Daardoor was er geen nevel en was het uitzicht nog scherper dan anders

— Ladybiker Katleen

Terrasje onder de toren

Als je de kerktoren hebt bezocht, kan je heerlijk uitblazen op één van de caféterrassen op het kerkplein. Lissewege is zo’n dorp waar er nog meer dan één café onder de kerktoren te vinden is. De tafels en stoeltje staan op de hobbelige kasseien. Dat draagt alleen maar bij tot de dorpse sfeer.

Snoep uit de tijd van toen

In Lissewege is er sinds jaar en dag een 'oude' snoepwinkel: 'De Soete Paepe'. De winkel ziet er prachtig uit en dat geldt ook voor het snoep dat er verkocht wordt. Er zijn meer dan zestig ouderwetse snoepsoorten te koop. Zo is er bijvoorbeeld de 'Wipper', een romige caramel, of een originele zure 'smoelentrekker'. Je vindt er ook zoete en zoute drop, fleurige violetsnoepjes, toverbollen of framboosjes.

Ga eens binnen en laat je verrassen! Tijdens de zomermaanden is de snoepwinkel open van dinsdag tot zondag, van 11 tot 18 uur.

Heerlijk fietsen door de polders en langs de Damse Vaart

Lissewege is de ideale uitvalsbasis voor een mooie fietstocht. Het dorpje ligt op een boogscheut van Zeebrugge en Blankenberge. Maar je staat vanuit Lissewege ook zo in de polders van het Brugse ommeland. Je kan heel mooi fietsen langs de Damse vaart richting Damme of Brugge.

Nog meer leuke vakantietips in Vlaanderen Vakantieland? Surf naar de website van Logeren in Vlaanderen en plan de ultieme staycation!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet