de inspecteur
5 slachtoffers van oplichting getuigen: "2dehands.be heeft me vijf minuten te laat gewaarschuwd"
do 16 jan. - 10:11
Een dwarsfluit verkopen via zoekertjessite 2dehands.be en uiteindelijk 8200 euro armer achterblijven. Het overkwam luisteraar Lie. De koper vroeg om een IBAN-verificatie en kon zo al haar bankgegevens kopiëren. En ze is niet het enige slachtoffers van fraudeurs op zoekertjessites.
Via Facebook, e-mail en de Radio 2-app kwamen enorm veel reacties binnen van luisteraars die iets gelijkaardigs hebben meegemaakt. "De vriendin van mijn zoon is gisteren op dezelfde manier opgelicht. Gelukkig heeft ze direct beseft dat het om oplichting ging toen de betaling niet meteen lukte." zegt Annie Van Bogaert.
Frank Serneels is blij dat De Inspecteur mensen erop attent maakt dat ieder van ons evenveel kans heeft om opgelicht te worden door deze malafide mensen. "Ook ik ben op gelijkaardige manier opgelicht door zo’n mensen. En ik ben daarna ook nog eens in de val gelopen door te bellen naar Microsoft, bleek dit ook een nepfirma te zijn die dan ook nog eens als eerste tevoorschijn kwam bij het opzoeken op Google van Microsoft."
"Helaas ben ik er ook in getrapt door een oplichting, 479 euro was van mijn rekening gestolen. Ook via de link die mij is doorgestuurd via chat", vertelt Albert Loos. "Had ik vijf minuten langer gewacht dan zou ik geluk hebben gehad, want ik ontving een mail van 2dehands.be dat de koopster een oplichter was. Helaas iets te laat voor mij."
Betere beveiliging
Heel wat mensen vragen zich ook af of de beveiliging tussen zicht- en spaarrekening niet beter kan. Nu kunnen oplichters makkelijk geld overschrijven tussen die twee rekeningen en zo grotere sommen geld stelen.
Handige tips
Naast veel getuigenissen komen er ook handige tips binnen van luisteraars. "Open een rekening met bankkaart waar je enkel online aan- en verkopen mee doet", zegt Danny Van Roosendael. "Ik doe al jaren dergelijke transacties die nog nooit een probleem hebben opgeleverd."
Je kan je bank-app zo instellen dat je een melding krijgt als geld van je rekening wordt afgeschreven. "Ook paypall biedt die optie aan. Ik krijg een sms telkens er een betaling wordt gedaan."
Frank Serneels roept op om zeker aangifte te doen bij de politie: "Indien men de fraudeurs toch zou vinden, kan er een procedure in gang gezet worden om eventueel toch nog geld te recupereren."