
radio2 ann&daan
5 tips om je gazon groen te houden: "Maai je gras niet korter dan 4 centimeter"
vr 28 apr. - 0:23

1. Maai je gras regelmatig, maar niet korter dan 4cm!
"Daar zit de grootste fout: veel mensen maaien hun gras te kort en daardoor krijg je veel bloemen, mos en onkruid", legt Patrick uit. Laat je gras dus iets langer staan, maar maai het regelmatig en niet korter dan 4 centimeter. En geef het niet te vroeg water als je sproeit. Het gras wordt dan lui en zal stilvallen bij echte droogte.
Knijp ook gerust je ogen dicht als er iets tussen groeit dat niet op gras lijkt, zoals klavers. "Klavers zorgen voor stikstof in de grond, waardoor je gras gaat groeien. Je grond is sowieso gezond, ook al is klaver een onkruid," vertelt Patrick. Klaver gaat nooit overheersen, omdat het altijd laag blijft. Het kan dus nooit kwaad en is goed voor de bijen.
2. Kalkcyanamide is het (niet biologisch) wondermiddel tegen hardnekkig onkruid
Luisteraar Danny wist zich geen raad met het onkruid in zijn tuin. "Die planten moeten niet per se weg en zeker niet als ze het gras niet overheersen. Ze veroorzaken geen last en zijn goed voor de biodiversiteit", benadrukt tuinspecialist Patrick.
Zorgt het onkruid toch voor heel wat problemen? Grijp dan naar meststof die aan onkruidbestrijding doet, zoals kalkcyanamide. Let wel: die oplossing is niet biologisch en kan schadelijk zijn. "Door kalkcyanamide in de bodem aan te brengen, verbrand je het onkruid en word je gras groener door de stikstof die erin zit," legt Patrick uit.
Je kan wonderen doen door je gazon te verticuteren
3. De verticuteerhark is je beste vriend tegen mos
"Wat doe je als er veel mos in het gras staat? Geef daar nu eens een supertip voor!", vraagt luisteraar Chris. "Een keer verticuteren kan wonderen doen, want dan verlucht je de bodem", raadt Patrick aan. Huh, wat is verticuteren? Met een verticuteertoestel, dat je makkelijk bij tuincentra kan huren, verlucht je je gazon. Het heeft messen die in de grond trekken en de grond losmaken.
Je kan ook kalk strooien in september, dan heeft die een hele winter de tijd om door te sijpelen in de grond.
4. Zeg ja tegen robotmaaien
Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn! Een robotmaaier is niet alleen enorm gemakkelijk, maar zorgt ook voor voeding voor het bodemleven. "De beestjes verteren het gemaaide gras en dat bodemleven heb je nodig voor een goede gazon en een goede verluchting." In tegenstelling tot een traditionele grasmaaier, die alles opzuigt en minder interessant is voor het bodemleven.
Engerlingen zijn echte pestkoppen! Je kan ze alleen maar bestrijden met aaltjes
5. Mollen en engerlingen zijn een no-go! Zo bestrijd je ze
Mollen en een groen gazon gaan niet samen en zeker niet als je die pas hebt aangelegd. Er bestaan verschillende manieren waarmee je mollen kan bestrijden. "Steek geurbolletjes of lookbolletjes in mollengangen en je kan ook draad in de grond steken vooraleer je gaat zaaien," raadt Patrick aan, "of je kan apparaten aanschaffen die trillingen veroorzaken, zo kan je mollen verjagen." Wat je ook kan proberen, is haar en/of mosselschelpen van verse mosselen in de grond steken, want de geur ervan jaagt mollen weg.
Engerlingen zijn ook enorme pestkoppen. "Dat zijn larven van een meikever die enorm veel schade kunnen aanrichten, zeker in de zomer. Dan gaan ze de wortels van het gazon vreten," vertelt de tuinspecialist. Helaas zijn er niet veel remedies tegen engerlingen. "Het enige wat nu voorhanden is, zijn aaltjes of nematoden die je in tuincentra kan kopen en over je gazon moet verspreiden," legt Patrick uit. Dat zijn kleine wormpjes die binnendringen in de engerling om die te doden. Niet makkelijk omdat het niet altijd effect heeft, dus het is belangrijk dat je het doet bij vochtig weer, want bij droogte drogen de nematoden uit.