Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

5 tips om je kind leren op te ruimen

wo 3 apr. - 8:00

Van spelen kunnen kinderen vaak geen genoeg krijgen. Maar als het woord ‘opruimen’ valt, zijn ze plots met de noorderzon vertrokken. Niet ideaal! Zo motiveer je je kind op een positieve manier om op te ruimen.
opruimen
© Canva

1. Speel in op talent

Bedenk welke taakjes aansluiten bij de leeftijd én het talent van je kind. Is je driejarige dol op verzamelen? Laat die dan alle blokjes die door het huis dwalen verzamelen in de daarvoor bedoelde doos.

2. Geef het goede voorbeeld

Kinderen zijn net kleine kopieermachines. En dat geldt helaas ook als jij zelf een sloddervos bent. Laat je altijd je spullen slingeren? Grote kans dat je kind dat ook blijft doen. Blijf consequent in het opruimen, maak er een gewoonte van. Zo weet je kind dat het speelritueel niet compleet is zonder opruimmoment.

3. Maak het leuk

Zorg dat je een opruimlied op kan zetten tijdens het opruimen. Dat maakt het een stuk gezelliger en het herinnert je kind eraan dat het een opruimmoment is. Wat sommige kindjes ook leuk vinden is een wedstrijdje: wie kan het snelste zijn eigen deel opruimen?

4. Leg de lat niet te hoog

Opruimen is niet zomaar wat. Dat moet je leren! Leg de lat niet te hoog voor je kind, het moet haalbaar blijven. Motiveer je kind en benader het positief als het even niet lukt zoals jij wenst. Zorg ook zeker dat je duidelijke verwachtingen doorgeeft aan je kind. Geef concrete taken. “Ruim de living op” is vaak te abstract voor een kind. Oh, een complimentje op z’n tijd kan daarnaast ook alleen maar goed doen.

5. Geniet van de voorpret

Ga samen op pad voor een opbergsysteem of maak samen labeltjes om alles netjes te ordenen. Door je kind te betrekken bij het hele proces krijgt het een beter besef van het nut van het opruimen. Daarnaast is het een supertoffe middagactiviteit!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet