Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

5 tips om je vakantiefoto net dat tikje meer te geven

Technologie & Wetenschap

Aha!

ma 15 jun. - 6:15

Is er nog ruimte voor verbetering in je eigen vakantiefoto's? Slaag je er niet helemaal in om de sfeer van het moment op zo'n manier vast te leggen dat je er thuis nog eens over kan wegdromen? Deze basisregels helpen je al een eind op weg:
© Getty Images

Leer je camera én apparatuur kennen

woman-holding-camera-photography_109491

woman-holding-camera-photography_109491

De automatische stand van je camera maakt goede foto's, maar niet de BESTE foto's. Als je ter plekke nog moet uitzoeken hoe alles werkt, mis je bovendien het moment voor het maken van jouw beste reisfoto. Leer je camera dus kennen, ontwikkel snelheid zodat je lekker creatief bezig kunt zijn!

Betrek de locals en de cultuur

Leer de locals kennen! Je leert niet alleen veel over de cultuur en gebruiken, maar krijgt ook de kans dit te fotograferen. Leer een aantal woorden om contact te maken, of probeer het met een glimlach. Wel even vragen of je een foto mag maken!

Wacht op het perfecte moment

21-perfectly-timed-photos

21-perfectly-timed-photos

Timing is everything! Maar ook het moment van de dag is belangrijk. Maak de beste reisfoto's tijdens de gouden uren: een paar uur nadat de zon op is en een paar uur voordat de zon onder gaat. De blauwe uren geven weer een ander effect: prachtige donkere/blauwe kleuren komen tevoorschijn als de zon net onder is.

Stel je beeld samen volgens de regel van derden

Rule-of-thirds-Horiz-1

Rule-of-thirds-Horiz-1

Wil je een goede compositie? Hou je dan aan de regel van derden. Deel in gedachten je foto door drie, zowel horizontaal als verticaal, waardoor er negen vlakken ontstaan. Laat de horizon op één van de twee horizontale lijnen vallen en het onderwerp van je foto op de eerste of tweede verticale lijn!

Combineer verschillende invalshoeken

invalshoek

invalshoek

Fotografeer de highlight van de foto helemaal, of zoom in op details. Zoek de juiste invalshoek, speel met de zoomfunctie van je camera of probeer eens een foto's van bovenaf. Kortom: blijf creatief! Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk dat je er plezier in houdt! Je reisfoto's zijn misschien wel de mooiste souvenir van je reis. Oefening baart kunst. Een quote van de wereldberoemde reisfotograaf Henri Cartier-Bresson zegt misschien wel genoeg: "Your first 10.000 photographs are your worst"

Bron(nen)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet