5 tips om met narcistisch gedrag op de werkvloer te dealen
aha
do 27 okt. - 9:22

1. Ontspan na het werk
Een burn-out ligt op de loer als je iedere dag te maken hebt met een narcist op je werk. Probeer daarom na je werk ook écht je hoofd leeg te maken. “De narcist op de werkvloer zal je kleineren, manipuleren, onderdrukken in een poging om zichzelf beter te voelen. Het resultaat? Totale uitputting”, legt Nelly uit.
2. Gun jezelf hulp
Constant in aanraking komen met een narcistische collega kan je mentaal volledig uitputten. Nelly legt uit dat je eigen kracht terugvinden het allerbelangrijkste is. “Wie ben jij? Wat wil je? Hoe wil je in het leven staan? Dat ben je vaak vergeten, want het is jou afgenomen. Jouw normen en waarden maken je uniek. Ga opnieuw op zoek naar jezelf. Laat je daarbij helpen door professionele hulpverleners. Wat je ook hebt meegemaakt, er is een uitweg.”
3. Werk aan je zelfvertrouwen
Angst blijkt het belangrijkste wapen van een narcist volgens Nelly. “Als je een narcistische baas of collega hebt, zal diegene inwerken op je angsten om ervoor te zorgen dat jij de dingen doet die verwacht worden.
Als je toevallig een lage eigenwaarde hebt en bang bent om werkloos te raken, dan walst jouw narcistische baas met plezier over jouw grenzen heen. Voor je het weet doe je opdrachten waar je niet per se achter staat. Daarom is ook hier werken aan je eigenwaarde een goed idee. Op mensen met genoeg eigenwaarde hebben narcisten geen vat. Als je erop vertrouwt dat je capabel bent om werk goed uit te voeren, zal je beter tegengas durven geven.”
4. Stel grenzen
Bewaak je grenzen en blijf zo zakelijk mogelijk. Ook is het belangrijk om keuzes te maken en je daaraan te houden. “Wil je blijven? Blijf dan, maar besef wat er speelt en leer hoe je ermee moet omgaan. Wil je weg? Onderneem dan ook die stappen en blijf niet hangen in een situatie die je ongelukkig maakt.”
5. Accepteer
Het beste wat je kan doen is accepteren dat een narcist een narcist blijft. Jij kan die persoon niet veranderen. Neem het storende gedrag vooral niet persoonlijk, want het hoort bij de ander. “De wortels van een narcistische stoornis liggen bijna altijd in de kindertijd, die getekend is door een gebrek aan onvoorwaardelijke liefde van de moeder, vader of een andere primaire verzorger. Daardoor blijft het kind ook als volwassene hunkeren naar die liefde, die eeuwig onbereikbaar blijft.”