5 tips om te praten met een stotteraar
vr 21 okt. - 7:00
zwijgen en luisteren
Maak nooit opmerkingen als 'Praat eens wat trager', 'Adem eens diep in en uit' of 'Kalmeer eens'. Je bedoelt het misschien goed, maar zo'n opmerkingen kunnen héél denigrerend overkomen en zullen een stotteraar niet helpen.
toon interesse
Laat non-verbaal (oogcontact, knikken, ...) aan een stotteraar blijken dat je luistert naar hoe hij of zij het vertelt.
laten praten
Geduld is een mooie zaak: laat een stotteraar uitspreken. Onderbreek hem/haar niet en maak zijn/haar zinnen niet af. Ook dat kan heel vervelend zijn voor een stotteraar.
neem zelf je tijd
Door zelf iets trager te spreken, toon je aan een stotteraar dat het oké is om zijn/haar tijd te nemen en zal een stotteraar zich meer op zijn/haar gemak voelen. Maar spreek natuurlijk ook niet in slow motion, want dan lijkt het alsof je met hem/haar lacht.
geef een duwtje
Stotteraars schamen zich vaak om in het openbaar te spreken. Probeer een coach te zijn en spoor hen aan om dat toch te doen, zonder dwingend over te komen. Dat zal hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid een boost geven. Laat een stotteraar bijvoorbeeld zelf bellen naar de dokter om een afspraak te maken, in plaats van het voor hem/haar te doen. Vooral voor stotterende kinderen is dat een zeer belangrijke les. Laat hen bijvoorbeeld zelf eens een drankje bestellen op restaurant, zelf hun nieuwjaarsbrief lezen zonder hulp, ...