
meer zomer
5 tips van Sam De Bruyn voor wildkamperen in Zweden: "Gebruik geen wc-papier maar liever een gladde steen"
Erop uit
wo 26 jul. - 3:00

Allemansrecht
In Zweden heb je het 'Allemansrecht'. "Dat betekent dat iedereen het recht heeft om van de natuur te genieten. En je dus ook mag wandelen, fietsen, zwemmen, en kamperen in de vrije natuur. Maar je mag ook wilde bloemen, bessen, paddenstoelen, noten en vruchten plukken voor eigen consumptie", zegt Sam.
Er zijn wel enkele voorwaarden:
- Je mag geen schade toebrengen aan land, omheiningen, bomen, gewassen, of andere natuur.
- Je mag niet zomaar landbouwgronden betreden.
- Je mag ook privégrond in directe omgeving van een woning niet zonder toestemming betreden.
- Je mag dieren niet storen.
- Je mag water nemen van bronnen, rivieren en meren. Maar je mag die op geen enkele manier vervuilen.
- Je mag een tent opzetten voor 24u. Als je langer dan dat op dezelfde plaats blijft, moet je toestemming vragen aan de landeigenaar.
- Je mag vuur maken als het geen schade toebrengt aan de natuur.
- Je mag gevallen takken en twijgjes als brandhout gebruiken, maar geen takken afbreken of bladeren aftrekken van levende bomen of struiken.
De grote boodschap
Als je in het wild kampeert moet je natuurlijk ook in het wild af en toe naar het toilet. "Kathleen Meyer heeft er een heel boek aan gewijd: 'How to shit in the woods', een wereldwijde bestseller!"
De korte samenvatting:
- Graaf een putje van 15 à 20cm diep, niet dieper want juist aan de oppervlakte in de losse grond leven organismen die helpen bij het afbreken.
- Doe daar je boodschap in.
- Meng met een stok wat aarde door je eigen productie en gooi dan het kuiltje weer dicht.
- Wc-papier kan je beter niet mee begraven, maar in een vuilniszak meenemen. Of je gebruikt natuurlijke materialen in de plaats, zoals grote bladeren, gladde stenen of zelfs een puntige sneeuwbal.
Gebruik geen wc-papier, maar grote bladeren, gladde stenen of een puntige sneeuwbal
Wassen
Jezelf wassen, je kleren wassen of afwassen in een meer of riviertje klinkt superavontuurlijk, maar is eigenlijk een no-go. Zelfs als je biologisch afbreekbare zeep gebruikt. "Het is sowieso het best dat je biologisch afbreekbare zeep gebruikt, maar zelfs die is schadelijk als die rechtstreeks in een waterplas terecht komt. Zeepwater kan je dus beter in een putje begraven, op minstens 60 meter van een waterbron", vertelt Sam.
Winkelen
"Eén van mijn favoriete activiteiten op reis is naar de lokale supermarkt gaan en alle vreemde lokale dingen kopen die ze daar hebben", zegt Sam. In Zweden is dat onder andere:
- alles in tubes: vlees, kaas, garnaalpasta, spek, kaviaar, … in een tube, om op knäckebröd te smeren. Vaak ook gekke combinaties zoals kaas-garnaal. Wel heel handig voor tijdens het kamperen. Want je kan de tube gewoon weer dichtschroeven.
- alles met zoute drop: zoute drop met chocolade is zo gek van smaak. de eerste keer dat je het proeft, wil je het heel snel uitspuwen. Maar als je het eenmaal gewoon bent wil je niets anders meer. Drop met haring, verkopen ze ook. Maar dat is voor de echte durvers!
- honderden soorten haring. Zweden kennen werkelijk honderden soorten bereidingen met haring. Zure of gepekelde haring bij het ontbijt is best standaard.
Vreemde gewoontes
Als je op bezoek zou gaan bij Zweden thuis, zijn er twee dingen waar je echt rekening mee moet houden, volgens Sam:
- Het schaamhapje is heilig in Zweden. Je neemt nooit het allerlaatste hapje. Never. Je mag dat laatste hapje wel in twee blijven delen en één helftje opeten. Tot het praktisch ondeelbaar is. Maar nooit neem je die allerlaatste hap. Dus ook niet als er een chipske geserveerd wordt bij het aperitief.
- Je doet altijd je schoenen uit binnen. Ook als je op bezoek gaat. Meestal voorziet de gastheer of -vrouw ook voor de gasten pantoffels. Maar nooit met je vuile modder- of sneeuwschoenen de woonkamer inlopen.