
radio2 ann&daan
5 vragen aan de kankerspecialist: “Overlevingskans borstkanker is groter dan 15 jaar geleden”
zo 16 okt. - 10:15

Bij wie komt borstkanker vooral voor?
Professor Damya Laoui deed al heel wat onderzoek met de steun van Stichting tegen Kanker, onder andere naar borstkanker. “Drie vierde van de borstkankers komt voor bij mensen ouder dan zestig jaar. Maar je kan ook borstkanker krijgen vanaf je adolescentie. Meestal is die kanker genetisch bepaald, door een mutatie van het fameuze BRCA-gen.”
Hoe krijg je (borst)kanker?
In de meeste gevallen krijg je kanker door toeval of dikke pech. Maar ook je genetische bagage, blootstelling aan UV-stralen en roken kunnen kankercellen triggeren.
Hoe ontstaan kankercellen?
Lichaamscellen worden constant vernieuwd door vermenigvuldiging. Bij die vermenigvuldiging treden soms foutjes op. Maar gelukkig kan ons lichaam mechanismen in werking stellen om die foutjes te fiksen. “Toppunt: daar zorgt eigenlijk het BRCA-gen voor. Dat gen moet je alleen vrezen als het in een van zijn gemuteerde vormen voorkomt. Dan kan het zijn werk niet goed doen en herkent het de slechte cellen niet. Die blijven zich dan toch vermenigvuldigen en zo krijg je kanker. Die disfunctie kan ook veroorzaakt worden door blootstelling aan UV-stralen, door te roken of gewoon door dikke pech.”
Krijgen we vaker kanker op jongere leeftijd?
“Er zijn geen sterke cijfers die aantonen dat we met zijn allen vaker kanker krijgen op jonge leeftijd. We praten wel meer over dat thema en daarom kan het zo lijken. Er zijn wel kankers die vaker voorkomen bij jongeren, zoals virus geïnitieerde kankers. In Azië komt daardoor meer pancreaskanker voor. Maar het is zeker geen trend dat we nu met zijn allen jonger kanker krijgen.”
Screenen: vanaf welke leeftijd?
Luister goed naar je gynaecoloog. De normale leeftijd om je te laten screenen is vijftig jaar. Als je borstkanker in een vroeg stadium ontdekt, is de overlevingskans namelijk zeer groot. “Borstkanker is in vergelijking met vijftien jaar geleden een zeer goed te behandelen kanker geworden. Pancreaskanker is nog altijd zeer moeilijk te behandelen. Bij longkanker blijkt immuuntherapie zeer goed te werken.”
Als er een bepaalde kanker in je familie voorkomt, is het zeker interessant om je te laten screenen op jongere leeftijd. Nu is de screening van borstkanker terugbetaald tot je negenenzestigste. Vanaf je zeventigste moet je alles zelf betalen.
