de inspecteur
5 vragen en antwoorden over het coronavaccin
wo 6 jan. - 1:00
Kan ik mijn vaccin kiezen?
Luisteraar Michel Agricola wil het liefst het vaccin van Johnson & Johnson: "Ik weet niet wanneer die er aan komen, maar ik heb geduld."
Volgens Koen Wauters is het nog lang niet zeker dat je zal kunnen kiezen welk vaccin je laat zetten. “Het bewuste vaccin zit op dit moment ook nog in de derde onderzoeksfase en wordt nu getest op een grote groep mensen. Het zal vooral afhangen van welk vaccins er op de markt zijn wanneer Michel aan de beurt is.”
Koen verwacht dat het ook nog maanden zal duren voor het vaccin van Johnson & Johnson officieel goedgekeurd wordt. “Bij Pfizer is dat al gebeurd, daarmee wordt nu gevaccineerd. Intussen is ook Moderna goedgekeurd. Daarna volgt ook Astra-Zeneca. Het vaccin van Johnson & Johnson verwachten we pas tegen de zomer.”
Twee verschillende vaccins?
Van de meeste vaccins moet je twee dosissen krijgen. Bart Hertogs vraagt zich af of er een risico bestaat dat de tweede prik van een andere producent komt dan de eerste. “Misschien is die tweede dosis door omstandigheden net niet beschikbaar?”
Over effect van een tweede spuitje met een ander vaccin is er geen onderzoek. “We weten niet of je dan ook beschermd bent, want op dit moment is er nog maar één vaccin op de markt" zegt Koen Wauters.
Maar zo’n vaart zal het normaal gezien ook niet lopen. De procedure is voorlopig nog altijd duidelijk: de tweede dosis wordt voor jou gereserveerd.
“De vaccins zitten met duizenden in een doos. Stel dat er 2000 dosissen in een verpakking zitten, dan zal het ziekenhuis er maar de helft ervan verdelen. De rest wordt 3 weken bijgehouden in de diepvries.”
Er gaan intussen stemmen op om de procedure aan te passen, maar daarover is binnen de regering nog niets officieel beslist. De reservering blijft voorlopig dus van kracht.
Al beschermd na 1 dosis?
Freddy Van Bever vraagt zich af wat er gebeurt als hij tussen de eerste en de tweede dosis corona krijgt.
“Dan zul je niet zieker worden, integendeel” zegt Koen Wauters. “Die eerste spuit biedt al bescherming, maar het advies is wel om ook de tweede te halen. Door de infectie maak je antistoffen tegen het coronavirus maar we weten nog niet goed hoe lang die bescherming bieden. Daarom is het toch aangewezen om de vaccinatieserie af te maken.”
Je mag wel pas langsgaan voor de tweede vaccinatie als je hersteld bent van eventuele ziekte. Er moeten minstens vier weken verstreken zijn na het begin van de klachten.
Vaccinatie-pasje
Ronny Desmedts echtgenote is risicopatiënt en zal wellicht eerder gevaccineerd worden dan hijzelf. “Heeft dat gevolgen voor onze bubbel?” vraagt hij zich af. “Mag zij dan bijvoorbeeld wel op reis en ik niet, zolang ik niet ingeënt ben?”
Volgens Koen Wauters verandert er voorlopig niets aan de maatregelen en bubbels. Alle regels blijven gelden, ongeacht of je gevaccineerd bent of niet. “Dat heeft vooral praktische redenen: je kan moeilijk gaan voor iedereen gaan controleren. En we willen ook geen maatschappij aan twee snelheden.”
Volgens Koen komt er ook geen vaccinatiepas. “Maar alles wordt wel geregistreerd in Vaccinnet, de vaccinatiedatabank van de Vlaamse overheid.”
Vaccinatiecijfers
Heel wat mensen vragen zich af of er ook dagelijks cijfers komen over het aantal vaccinaties, naar analogie met het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.
“Er komt een dagelijkse grafiek met het aantal gevaccineerde Belgen” zegt Koen. “Je kunt die binnenkort raadplegen op de website van VRT NWS.”