Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Beste Buren

7 klassiekers die, op één na, allemaal een ode zijn aan alle moeders van deze wereld

zo 10 mei - 5:01

Zoek je voor moederdag een alternatief voor de jaarlijkse ruiker met bloemen? Neem jouw gitaar en zing één van deze liedjes voor haar raam. Het nummer van Queen is dan wel niet aan te raden of er komen ongelukken van.
Spice Girls
© Time & Life Pictures

Mama - Heintje

'Mama' is oorspronkelijk een Italiaans liedje uit 1940, gezongen door Beniamino Gigli. Het is een ode aan alle moeders, in het land waar de 'mamma' in de familie nog iets te zeggen heeft. Met dit liedje won de 12-jarige Heintje Simoens in 1967 een talentenwedstrijd in het Nederlandse Schaesberg. Met de Nederlandstalige versie liet hij alle vrouwenharten smelten in Nederland en België.

Your mother should know - The Beatles

Een populair moederdagliedje in de Angelsaksische landen is 'Your mother should know' van The Beatles. Paul McCartney schreef het nummer in de woonkamer in het bijzijn van zijn familie. Met het liedje wou hij zeggen dat moeders misschien meer weten dan je denkt dat ze weten. 'Your mother should knowwerd gebruikt in de laatste scene van de film 'Magical Mystery Tour', waarbij The Beatles van de trap afkomen in een witte smoking. Ze dragen ook allemaal een anjer in hun knoopsgat. Bij iedereen is het een rode bloem, behalve bij Paul McCartney. Hij droeg een zwart exemplaar als grapje voor wie nog steeds dacht dat hij dood was.

Tie your mother down - Queen

'Tie your mother down' van Queen is niet echt een flatterend liedje voor de moeders van deze wereld. Ze verdienen het niet om vastgebonden te worden, zodat je je zin kan doen. Gitarist Brian May schreef het liedje in de jaren 70 op Tenerife toen hij zijn proefschrift als sterrenkundige schreef. Tussendoor nam hij zijn gitaar en verzon hij de nietszeggende woorden 'Tie your mother down' met de bedoeling om die later nog aan te passen. Freddie Mercury vond de woorden heel goed en zodoende werd het de titel van het liedje 'Tie your mother down'.

Loves me like a rock - Paul Simon

'Loves me like a rock' is een ode van Paul Simon aan zijn moeder. Zijn boodschap is dat goede ouders steeds van hun kinderen blijven houden, wat er ook gebeurt. 

Mama - Genesis

Zanger Phil Collins vertelde dat het liedje 'Mama' gaat over een tiener met een moedercomplex. Hij bezoekt een oudere prostituee, maar ook daar vindt hij de moederliefde niet, waarnaar hij op zoek is. 
Hij begrijpt maar niet waarom ze niet in hem geïnteresseerd is.

Mama - Spice Girls

Toen de relatie met haar moeder niet opperbest was nam Mel B het initiatief om een muzikaal eerbetoon aan de moeders te schrijven. In de videoclip zie je de 5 moeders van de Spice Girls. Die houden allemaal een foto vast van hun dochters.

Let it be - The Beatles

Paul McCartney schreef het liedje 'Let it be' voor zijn moeder Mary, die overleed toen hij 14 jaar was. 10 jaar na haar overlijden had McCartney een droom waarbij zijn moeder hem troostende en wijze woorden toesprak. 'Let it be' was niet het favoriete nummer van John Lennon, omdat sommige mensen het verband legden met de moeder Maria uit de Bijbel.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet