Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

7 tips om je kamerplanten de winter te laten overleven

ma 23 nov. - 13:10

Je kamerplanten in leven houden kan een uitdaging zijn. Met deze tips zorg je ervoor dat ze alvast de koude wintermaanden overleven.
Planten in huiskamer
© Getty Images

Kies slim de plaats van je planten

Zoek het perfecte plaatsje uit. In de zomer hou je je plant het best uit direct zonlicht, anders kunnen z'n bladeren verbranden. In de winter heeft je plant net meer nood aan licht. Kies dus voor een plaats in buurt van een raam.

Niet te dicht bij een raam of bij een verwarming

Een plaatsje dicht bij het raam lijkt ideaal, maar je groene vrienden houden niet echt van koude tocht en koude ramen. Een plek dichtbij een verwarming zorgt dan weer voor het omgekeerde effect. Dat droogt je plant en z’n aarde uit. Ga op zoek naar de gulden middenweg dus!

Pas op met vloerverwarming

Vloerverwarming is heerlijk voor je koude wintervoeten, maar niet voor koude winterwortels. Als je je plant rechtstreeks op een vloer zet, droogt de aarde uit. De oplossing: een plantenstandaard of -houder! Gelukkig bestaan heel erg mooie exemplaren, dus je doet er je interieur meteen ook een plezier mee, win-win dus!

Water met mate

Planten krijgen in de winter minder licht en warmte. Ze groeien dus minder snel en hebben minder water nodig. Voel altijd eerst goed hoe nat de aarde nog is. Als de bovenkant droog aanvoelt en de grond daaronder vochtig is, hoef je nog geen water te geven.

Verstuif water op de bladeren

Hoe heerlijk is het om je verwarming gloeiend heet te zetten, als de temperatuur buiten onder nul zakt? Dat is wel gevaarlijk voor je planten. Als je verwarming vaker opstaat, is de lucht in huis droger. Water verstuiven op de bladeren of ze afstoffen met een natte doek helpt hier zeker bij.

Extra voeding is niet nodig

Extra voeding of meststoffen zijn in de winter niet nodig. Je plant zou dan een fout signaal krijgen. Je geeft ze dan het gevoel dat ze toch moeten groeien. Hiervan geraken ze in de war.  

Knip dode bladeren weg

Dode bladeren of takken die te lang worden mag je afknippen. Dit geeft extra ruimte aan nieuwe, groene bladeren om licht op te vangen en te groeien. Zo houd je je plant mooi!

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet