Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

70 procent West-Vlamingen kiest voor begrafenis in aula

do 19 sep. - 6:56

Zo'n 70 procent van de West-Vlamingen wordt niet langer in de kerk begraven, maar in een aula van een uitvaartcentrum of crematorium. Slechts 30 procent kiest nog voor de kerk. Dat blijkt uit een onderzoek van Radio 2 West-Vlaanderen op basis van cijfers van de uitvaartunie Vlaanderen en uitvaartspecialist Dela.
70 procent van de West-Vlamingen kiest voor begrafenis in aula
© Foto: uitvaartcentrum Bleyaert

Zo'n 70 procent van de West-Vlamingen wordt niet langer in de kerk begraven, maar in een aula van een uitvaartcentrum of crematorium. West-Vlaanderen is hiermee koploper in Vlaanderen. In Vlaanderen ligt het cijfer op 60 procent. Dat blijkt uit cijfers van de uitvaartunie Vlaanderen en uitvaartspecialist Dela.

Begrafenis op maat

"Het succes van de aula's heeft onder andere te maken met het feit dat uitvaarten steeds persoonlijker worden", zegt Olivier Van Caeyzeele van het uitvaartcentrum Bleyaert in Knokke. "Mensen kiezen voor een persoonlijke uitvaart, vaak ook voor kleinere en intiemere diensten. Begrafenissen worden op maat gemaakt. Het is zelfs mogelijk om een begrafenis live te streamen naar bijvoorbeeld een neef in Canada. Ook alle religies kunnen hier terecht."

Begrafenis kan nu zelfs live gestreamd worden naar neef in Canada.

— Olivier Van Caeyzeele van het uitvaartcentrum Knokke

Hoe was het 10 jaar geleden?

In 2009 werden nog dubbel zoveel mensen begraven in een West-Vlaamse kerk, zo'n 60 procent. 4 op de 10 ging toen naar de aula voor een begrafenis. Meestal was dat in het crematorium zelf, omdat er nog niet zoveel aula's waren bij de begrafenisondernemer. "Ik denk zeker niet dat mensen minder gelovig zijn geworden. Ik zie wel dat aula's meer en meer worden uitgebouwd. Er staat hier een vleugelpiano, er is een goeie klank- en beeldinstallatie, er zijn voldoende zitplaatsen en parkeerplaatsen. We zijn een stuk professioneler geworden."

Aula's aan kust nog populairder

Er zijn wel een aantal uitschieters in onze provincie. "In Oostende kiest 80 procent om een uitvaart te houden in een aula. Dat heeft te maken met de tweedeverblijvers die liever begraven willen worden aan de kust. In landelijke gemeenten wordt er vaker voor de kerk gekozen. In Zonnebeke bijvoorbeeld is dat nog steeds 60 procent", zegt Jackie Vandecandelaere van Uitvaartunie Vlaanderen.

Aan de kust kiest 80 procent kiest voor uitvaart in aula. Op het platteland is dat maar de helft.

— Jackie Vandecandelaere van Uitvaartunie Vlaanderen

Bisdom niet verrast

Het bisdom Brugge kan nu nog geen nieuwe cijfers geven, de telling is nog bezig. Het bisdom bevestigt wel dat er een sterke daling is in het aantal kerkelijke begrafenissen. Stefaan Franco van het bisdom Brugge: "Ik denk dat het wat in de lijn ligt van de evolutie die al jaren aan de gang is. Het heeft te maken met de ontkerkelijking. Ik weet niet of het echt pijnlijk hoeft te zijn, de samenleving is wat ze is. Mensen kiezen hun weg hierin en dat hebben we als kerk alleen maar te respecteren."

Ook Priester Matthias Noë uit Izegem vindt de evolutie niet slecht: "Mensen die niet gelovig zijn, gingen vroeger ook naar de kerk voor een uitvaart omdat het niet anders kon. Ik vind het goed dat mensen nu wel kunnen kiezen."  

De zwarte bladzijde van Vangheluwe

Dat West-Vlaanderen koploper is in het aantal uitvaarten in aula's, heeft misschien te maken met het pedofilieschandaal rond de vroegere bisschop van Brugge Roger Vangheluwe nu 10 jaar geleden. Stefaan Franco van het bisdom Brugge: "Dat is een episode in de geschiedenis van de kerk die tot de zwartste bladzijden behoort. Het grensoverschrijdende gedrag heeft bij een aantal mensen iets wakker gemaakt."

Mensen kiezen hun weg hierin en dat hebben we als kerk alleen maar te respecteren.

— Stefaan Franco, bisdom Brugge

Ook het aantal crematies stijgt elk jaar. In onze provincie gaat het om zo'n 80 procent. Meer en meer mensen nemen de urne ook mee naar huis

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet