Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

8 dingen die je moet weten over je ogen

aha

wo 16 nov. - 6:10

Twee kleine, slijmerige ballen die ons een kijk op de wereld geven en ons gedrag verregaand beïnvloeden. Indrukwekkend zijn ze wel, onze ogen, maar er gaan heel wat onwaarheden over de ronde. Peter Stalmans, oogspecialist in het UZ Leuven, opent onze ogen voor enkele van zulke volksverhaaltjes.
Ogen
© Getty Images

Je ogen kunnen niet verslijten

Je kunt je ogen niet verslijten door ze te gebruiken of door te verouderen. Evenmin gaan je ogen achteruit wanneer je ze 'misbruikt', door bijvoorbeeld een verkeerde bril te dragen, te lezen bij weinig licht of lang te computeren. Zoiets is wel vermoeiend, maar dus niet schadelijk. Om de vermoeidheid tegen te gaan, kun je erop letten om af en toe met je ogen te knipperen en ze op die manier vochtig te maken. Neem om de 20 minuten ook een korte pauze van je computerscherm. 

Wel kan je netvlies beschadigd raken wanneer je iets in je oog krijgt. Draag daarom zo vaak mogelijk een bril wanneer je ogen gevaar lopen.

Een oog kan zichzelf niet herstellen

In geval bijvoorbeeld van een trombose, zal je netvlies wel nieuwe bloedvaten aanmaken, maar die zullen van mindere kwaliteit zijn.

Aziaten zien niet noodzakelijk slechter

Aziaten zijn doorgaans meer bijziend (ze zien goed dichtbij, maar minder goed veraf), en mensen met een donkere huidskleur zijn gemiddeld het vaakst verziend (ze zien goed in de verte, maar slecht dichtbij). Het is dus niet zo dat Aziaten over het algemeen een slechter zicht hebben.

De term 'kleurenblindheid' is fout

'Kleurenblind' wil letterlijk zeggen dat je enkel een zwart-wit beeld hebt. Maar zoiets bestaat niet. Een juistere term voor mensen die niet goed kleuren kunnen onderscheiden, is 'kleurzienstoornis'. Mannen hebben het vaker dan vrouwen (in 8-12% van de gevallen) en het is altijd de moeder die het doorgeeft.

Wortelen eten is niet per se goed voor je ogen

De lichtgevoelige pigmenten in onze ogen bestaan inderdaad voor een klein deel uit vitamine A. Maar om te weinig vitamine A binnen te krijgen, moet je al een heel bijzonder eetpatroon volgen. Meer vitamine A zorgt ook niet voor een beter zicht.

Een duurdere zonnebril geeft niet noodzakelijk meer bescherming

Een zonnebril houdt uv-stralen (ultraviolet) tegen. Iedere zonnebril doet dat even goed, het zou zelfs duur zijn om eentje te maken dat uv doorlaat. Wel kan er een verschil zijn in de filtering van het zichtbare licht. Een goede zonnebril heeft op dat vlak graad 3. Graad 4 is geschikt voor extremere lichtsituaties zoals tijdens het zeilen of skiën.

Je kunt je ogen niet trainen

Je kunt je ogen niet fit houden met iets als ooggymnastiek. 

Merk je dat je ogen achteruit gaan? Dan laat je 't best een onderzoek uitvoeren. Vooral vanaf een leeftijd van 40 of 50 jaar, heb je kans op een glaucoom (waarbij de oogzenuwcellen langzaam afsterven), zeker wanneer die aandoening ook nog eens in de familie zit. Vaak merk je er niets van tot het te laat is, waardoor zo'n onderzoek rond je veertigste of vijftigste erg belangrijk is.

Je kunt je oog er niet uithalen

Ook bij een operatie gebeurt zoiets niet. De zenuw die je oog met je hersenen verbindt, is immers niet lang genoeg. Bij oogoperaties maken oogartsen een kleine opening aan de rand van de iris of in het wit van het oog. Via die weg gaan ze het oog binnen. Oogtransplantaties zijn dus ook niet mogelijk. Het hoornvlies (helder ruitje vooraan je oog) kan wél worden getransplanteerd.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet