
radio2 wijs
8 luisteraars over apart slapen: "Geen seks meer? Integendeel, uitgerust gaat alles beter"
aha
do 29 sep. - 3:48

Fans van apart slapen:
Vooral door gesnurk
Marleen uit Meerhout slaapt apart van haar man omdat hij snurkt. Ze stond eerst een tijdlang ’s nachts op om ergens anders te gaan slapen door het gesnurk van haar man. “Eerst voelde het als vreemdgaan. Ik hoorde mijn man tot in de living snurken. Uiteindelijk zijn we apart gaan slapen. Iedereen moet dat voor zichzelf beslissen”, vindt Marleen. De een vindt snurken verschrikkelijk, de ander stoort er zich amper aan. Maar ook het aantal decibels kunnen erg verschillen van snurker tot snurker. Marleen kwam slaap tekort door het lawaai en kon daardoor overdag niet goed meer functioneren.
Ander slaappatroon
Marc en zijn vrouw slapen apart, vooral omdat ze een ander slaappatroon hebben. “Mijn vrouw slaapt graag met een lichtje, dat kan ik niet goed verdragen. Ik ben een ochtendmens, zij is een avondmens. Maar ik heb ook slaapapneu en slaap met een CPAP.” Een CPAP is een toestel dat je beter doet ademen. Op vakantie slaapt Marc wel nog graag samen.
Nog seks? En of!
Rik Bosmans slaapt al tien jaar apart van zijn vrouw. “Het begon door mijn rugoperatie. Ik had schrik om een duw of stoot tegen mijn rug te krijgen. Dus besloten we om even apart te slapen. We zijn dat blijven doen omdat we merkten dat we allebei veel beter sliepen. Hebben Rik en zijn vrouw dan nog seks? “Niet samen slapen wil niet zeggen dat we niet meer intiem zijn. Integendeel: goed uitgerust gaat alles beter.”
Bettina verhuist ook vaak ’s nachts naar een ander bed omwille van het snurken. “Iedereen heeft zijn rust nodig, anders loop je vierkant overdag en dat is ook niet goed voor een relatie.” Ze vindt dat apart slapen ook voordelen kan hebben. “Het werkt goed als je als koppel een ander slaappatroon hebt én het kan ook een afrodisiacum zijn: het verlangen wordt aangewakkerd.”
Niet samen slapen wil niet zeggen dat we niet meer intiem zijn. Integendeel: goed uitgerust gaat alles beter.
Fans van samen slapen:
Te snel gemis
Snurken is niet voor iedereen een reden om apart te gaan slapen. Sven en zijn partner snurken om ter luidst, maar toch slapen ze niet apart. Sven geeft toe dat hij er wel eens kan van genieten om alleen te liggen maar “ik mis mijn vrouw veel te snel”.
Marleen uit St-Niklaas vindt het jammer dat veel mensen samenslapen precies een noodzakelijk kwaad vinden voor een relatie. “In een relatie is het lief én leed delen. Wij snurken al 33 jaar samen.”
Niet alleen kunnen slapen
Ook Veerle slaapt nooit apart, ze vindt het zelfs verschrikkelijk om alleen te slapen. “Ik wil zelfs niet alleen gaan slapen. Als mijn man niet thuis is, dan blijf ik nog liever op de zetel liggen. Mijn man kan wel verschrikkelijk snurken soms, maar ik slaap daar wel doorheen. Moet ik toch eens een keer alleen slapen, dan mis ik die zware ademhaling en is het mij veel te stil. Dus ja… samen slapen. Daar gaan wij voor.”
Praat in plaats van apart te gaan liggen
Paul vindt dat koppels meer moeten praten. Als je apart gaat slapen, dan ontvlucht je de werkelijkheid en krijg je relatieproblemen. “Voor snurken bestaan andere oplossingen dan apart gaan liggen”, zegt Paul. “Elkaar de rug toedraaien werkt averechts en brengt alleen ergernis. Apart slapen ook. Praat met elkaar. 'Samen uit, samen thuis' is gezelliger."
Naast je lover liggen, is gezond
Uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat je niet per se gelukkiger wordt van apart slapen. Naast je partner liggen, verlaagt je stresshormoon, zorgt ervoor dat je je veilig voelt en verhoogt oxytocine, ook wel gekend als het het knuffelhormoon. Je zult dus meer ontspannen slapen door naast je lover te liggen. Maar toegegeven, als die lover ook luid gesnurk produceert, wordt dat ontspannen wel een tikkeltje lastiger.