9 dingen die je moet weten over het beleg in een brooddoos

Was je handen voor het smeren
Regel één: een gezonde brooddoos staat of valt met jouw persoonlijke hygiëne. Was telkens je handen vóór je boterhammen smeert. Want als er bacteriën op het voedsel terechtkomen, dan is dat meestal via menselijk contact. De gevaarlijkste bacteriën zijn die uit onze eigen darm.
Leg geen rauw vlees of rauwe vis op je boterhammen
Rauw vlees en rauwe vis zijn extra risicovol. Bij bereid gehakt of américain préparé bestaat bijvoorbeeld de kans dat er tijdens het slachten wat van de darminhoud van het dier in het vlees is terechtgekomen. Dat is niet altijd zo, maar je kan het als consument niet nagaan. Voorzichtigheid is dus aangewezen.
Was je brooddoos elke dag af
Was de brooddoos elke dag goed af (liefst op 65 graden). Gewoon uitkloppen of uitspoelen is niet genoeg , want achtergebleven resten zijn een gedroomde voedingsbodem voor bacteriën. Laat je kinderen om dezelfde reden geen voedselresten terug meebrengen naar huis.
Gebruik voedingswaren die je niet lang geleden kocht
Voedingswaren in de winkel beantwoorden aan strenge veiligheidsnormen, maar eens voorbij de kassa sta jij in voor de kwaliteit. Hou de verbruiksduur zo kort mogelijk. Een vlootje smeerboter of een pot mayonaise die wekenlang dagelijks op tafel komt, bevat vaak al wat bacteriën, en houdt dus meer risico in.
Gebruik 'nieuw' beleg
Vermijd accumulatie: ham die al opgewarmd werd op weg van de winkel naar huis, daarna nog twee keer een uur op tafel heeft gelegen, en uiteindelijk nog een hele voormiddag in een warme schooltas doorbrengt, vormt ook een groter risico. Hou de omstandigheden in het oog.
Bekijk 's ochtends het weerbericht
Is het een warme dag? Kies dan niet voor rauw vlees, vis of andere delicate voedingsstoffen. De regel is: voedsel dat thuis niet in de koelkast staat, zal het wellicht ook geen problemen opleveren in de brooddoos op een hete dag. Staat het thuis wel in de koelkast? Hou het dan zo koel mogelijk tot de middag.
Zoek een geschikte plek voor je broodtrommel in de klas
Vraag na welke voorzieningen de school treft. Worden de broodtrommels ’s ochtends in een koele ruimte geplaatst of staan ze de hele voormiddag in de klas (misschien wel vlakbij een warme radiator)?
Hou rekening met de leeftijd van je kind
Weet ook dat jonge kinderen nog niet zo goed gewapend zijn tegen spijsverteringsproblemen als volwassenen. Tot de leeftijd van vijf jaar is de zuurtegraad in de maag lager, waardoor bacteriën meer kans maken om voor problemen te zorgen.
Hou het lekker en gevarieerd.
Kies niet altijd voor veilige producten als choco of confituur. Choco bevat trouwens te veel vet om elke dag geconsumeerd te worden. Als je je aan de hygiënische voorschriften houdt, moet ander beleg zeker ook kunnen. Pas daarom de regel van de VLAM toe: ‘voor elk boterhammetje zoet, minstens één boterhammetje hartig’.