9 tips van Radio2-luisteraars voor stralende was: "Een glas azijn per wasbeurt als wasverzachter"
aha
ma 5 jun. - 3:00

Je wasmachine reinigen
Je wasmachine proper houden is het begin van schone was. Adelheid Deneckere is een expert: “Ik laat af en toe mijn wasmachine een kookwas draaien op 90 °C zonder was, maar wel met sodakorrels. Ik los die brokjes op in kokend water en giet het dan in het zeepbakje. De machine is weer proper en de was ruikt heerlijk fris bij de volgende wasbeurten!”
Josette Heymans doet het anders: “Ik gebruik twee keer per jaar een wasmachinereiniger. En ik vervang mijn spoelmiddel door azijn die ik in een fles met lavendel doe voor de geur. Azijn blijkt veel beter tegen allergieën te werken.”
Anne Mie Vervaeke gebruikt een mix van alle tips die je hiervoor al las: “Om mijn wasmachine te reinigen doe ik een handvol sodakorrels en een glas azijn in de trommel op een wasprogramma van 90 °C zonder was. Ofwel kies ik voor een klein beetje reiniger dat je kan kopen in de winkel. Dat programma zet ik ook op 90 °C zonder was met gewoon wat ouderwets waspoeder. Veel succes!”
Af en toe een kookprogramma laten draaien en alles is weer zuiver.
Wasverzachter gebruiken of niet?
Johan Verbraecken is duidelijk: “Een glas azijn per wasbeurt als wasverzachter is voldoende.” Liesje uit Koksijde heeft dezelfde mening: “Ik kies steevast voor 125 ml azijn per wasbeurt.”
Radio2-luisteraar Christel eet van twee walletjes: Ik doe bij elke was een scheutje azijn in het bakje van de voorwas. Dat doe ik om kalk weg te houden. Daarnaast gebruik ook nog wasverzachter.”
En een extra tip van Carola krijg je er gratis bij: “Gebruik zeker niet te veel (vloeibaar) wasmiddel. Zó vuil is je was nu ook weer niet. De minimale hoeveelheid is voldoende. Wasverzachter gebruik je volgens mij het best zuinig of zelfs niet.”
Is een kleine hoeveelheid was waterverspilling?
Anne Vanheulenberghe helpt Anja Daems met nog een andere vraag: “Een kleine hoeveelheid was zorgt niet voor waterverspilling. Huidige wasmachines hebben een voeler en passen de hoeveelheid water aan aan de hoeveelheid te wassen kleding. Er wordt ook elektriciteit bespaard, want minder water zorgt ervoor dat er minder water verwarmd moet worden. En dat is juist de energievreter."