Aalst verdedigt het carnaval bij Unesco
ma 16 sep. - 7:43
Christoph D'Haese en Jean-Jaques De Gucht zullen verduidelijking geven aan een delegatie van de Unesco in Parijs. Tijdens dat overleg krijgen ze de kans om context te geven bij de praalwagen met joodse karikaturen die als racistisch en antisemitisch werd ervaren door de Unesco. In december besluit de Unesco of Aalst Carnaval moet verdwijnen van de Unesco-lijst voor immaterieel cultureel erfgoed of niet.
Stereotiepe afbeeldingen
Tijdens de vorige editie van Aalst Carnaval in maart reed de groep "De Vismooil'n" uit met een praalwagen waarop stereotiepe karikaturen stonden van joden. De poppen hadden grote haakneuzen, pijpenkrullen en bezaten een geldkist. De groep wilde hiermee duidelijk maken dat ze een sabbatjaar namen en volgend jaar een mooiere praalwagen zouden maken.
De praalwagen kreeg veel kritiek over zich heen. Het Forum der Joodse Organisaties en het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België dienden een klacht in bij het gelijke kansencentrum Unia. Ook vroegen ze de Verenigde Naties om Aalst Carnaval te schrappen van de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.
Ook Unesco reageerde niet begripvol, zij vonden dat de vrijheid van meningsuiting geen dekmantel voor haat mocht zijn. De karikaturen waren respectloos en in strijd met de geest van het immateriële erfgoed.
Aalst een stem geven
Burgemeester Christoph D'Haese begrijpt de reactie van Unesco niet: "Wij vinden recht op humor een universeel mensenrecht en dat moet goed uitgelegd worden aan Unesco want Aalst heeft nooit racistische of antisemitische bedoelingen gehad. De essentie van carnaval is dat je met alles en iedereen de spot mag drijven, niemand ontspringt de dans." Context is alles vindt D'Haese: "Ik ga hen proberen te overtuigen dat we geen antisemitische bedoelingen hebben. Je moet de wil hebben om iemand te beledigen, te haten of te schaden en dat kan net niet met carnaval, dat is net het relativerende. In onze Vlaamse cultuur kent men dat, dus ik denk dat we het goed moeten kaderen."
Ook vindt D'Haese het ongepast dat een internationale organisatie beslissingen maakt over humor: "Het is meer een principekwestie, ik vind dat het niet kan dat zij gaan bepalen met wat wél en wat niét gelachen mag worden. Het is het recht op vrije meningsuiting en het recht op humor dat centraal staat in een duidelijk afgebakende historisch gekende context."
Wat als?
Wat gebeurt er als Unesco toch beslist om Aalst Carnaval van de lijst te halen? "Dan staan we er niet meer op, maar dat zal ons niet beletten om volgend jaar en de vele jaren erna carnaval te blijven vieren zoals we het al altijd doen. Wij gaan blijven carnaval vieren, het zit in ons DNA. En financiële gevolgen zijn er niet.", zegt burgemeester D'Haese.
De beslissing wordt nog niet genomen, het gaat momenteel enkel over een overleg waarin Aalst de kans krijgt om uitleg te geven. De beslissing wordt later genomen tussen 9 en 14 december op de algemene vergadering van Unesco in Colombia.