Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Actrice Cathérine Kools over alcoholmisbruik: "Mijn mama was zo goed als altijd beschonken"

di 4 jun. - 9:30

Een glaasje hoort bij gezelligheid, vinden velen, maar wat als alcohol vernietigend wordt? Actrice Cathérine Kools getuigt in een nieuwe aflevering van de podcast 'Alles goed?' over de gevolgen van zwaar alcoholmisbruik. En professor Filip Lardon vertelt over de negatieve gevolgen van alcohol op de gezondheid, en wat het doet met je brein.
Evy Gruyaert, Cathérine Kools & Filip Lardon
© Radio2

“Mijn mama was zo goed als altijd beschonken", vertelt Cathérine Kools. "Ze heeft wel geprobeerd om te stoppen, maar dat lukte haar niet. Op een gegeven moment zei ik: "Mama, ik kan niet meer. Ik wil ook voort met mijn leven. Dus ofwel ga je binnen in een centrum. Ofwel moet ik afstand nemen." Ze is binnengaan en kreeg een hartstilstand door het stoppen met drinken."

"Ze is in coma gegaan en eigenlijk ging ze toen heen. De dokters zeiden dat ik moest afscheid nemen. Dat hebben we allemaal gedaan. En heel onwaarschijnlijk is zij daar doorgekomen. De dokter zei dat hij het nog nooit had meegemaakt op 20 jaar. Ze was wel wakker, maar niet bij bewustzijn. Ze heeft heel lang aan een bed vastgehangen gelegen, erna in een revalidatiecentrum. En ze werd altijd maar beter en beter, maar ze is nooit meer de oude geworden." Nu drinkt ze niet meer, vertelt Cathérine. "Maar dat is ook omdat het niet meer kan. Ze zit in een gesloten afdeling van een woonzorgcentrum. 

Problemen wegdrinken

Mensen linken drinken vaak aan een marginaliteit, maar dat is het niet. Ze heeft een winkel opgericht. Uiteindelijk had zij een heel mooi leven voor haar, maar door alcohol en systematisch drinken, is dat niet gelukt. Ze had veel verdriet en kende met haar problemen geen weg. In die tijd werd er niet gepraat. Of waren er niet veel psychologen of coaches. Waardoor ze het wegdronk. Ze was ook heel gevoelig voor mensen en de wereld, en dan is alcohol een heel gevaarlijke vriend."

Is alcohol een drug? 

Professor Filip Lardon noemt alcohol niet zo graag een drug: “Want dan gaan mensen al meteen een stempel krijgen: Alcoholgebruikers zijn druggebruikers. Daarom ben ik voorzichtig met dit zo te benoemen. Ik wil hen absoluut niet verkeerd bekijken, omdat ze alcohol gebruiken. Maar in feite is het wel een vorm van een drug, want het bedriegt je zenuwstelsel. Dat is nu eenmaal zo en daarmee moeten we leren leven."

Cathérine Kools schrijft er ook over in haar boek 'Absolute aanrader - Alcoholvrij': "Ik heb in mijn boek een wetenschappelijk gedeelte, waarin ik aan vier experts dezelfde vragen stel. En bij de vraag "Is alcohol een drug?" antwoordden zowel een apotheker, als een dokter, als een alcoholcoach en iemand van Tournée Minérale: "Ja, het is wel degelijk een drug." 

"En dat heeft volgens mij niet te maken met dat je dan iemand veroordeeld. Gewoon de dingen benoemen zoals ze zijn, heeft mij enorm geholpen om het anders te bekijken. Om van onwetend naar wetend te gaan. Die kennis opdoen, heeft gemaakt dat ik dacht: Ik ga eens 100 dagen niet drinken. En dan: Ik ga eens een jaar niet drinken. En die grens op die manier altijd te verleggen. Omdat ik meer en meer wist."

Alles goed? Klik hier en luister mee

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet