Afgietselwerkplaats maakt bekende beeldhouwwerken na voor in de woonkamer
di 4 jun. - 9:11
Bodycasting is populair. Zelfs bekende Vlaming, Astrid Coppens, maakte haar zwangere buik na in gips. Bodycastingateliers schieten als paddenstoelen uit de grond maar, er bestaat al 150 jaar een atelier die hetzelfde doet. De afgietselwerkplaats aan het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel werd in de 19de eeuw opgericht om bekende beeldhouwwerken na te maken. Toen waren die beelden moeilijk vervoerbaar en konden daardoor niet snel uitgewisseld worden tussen de grote kunststeden. Dankzij de werkplaats konden mensen toch de Venus van Milo bekijken zonder hiervoor een lange boottocht afgelegd te hebben.
Nog steeds populair
"We krijgen vaak verschillende aanvragen binnen, zegt Nele Strobbe, verantwoordelijke voor de collectie van de afgietsels. "Soms gaat het over kleine beeldjes van 30 euro maar ook over gigantische beeldhouwwerken zoals de Hercules van Farnese. Deze kost elfduizend euro." De beelden worden geplaatst in musea, scholen, bedrijven en academies. Maar ook vaak in privé-eigendommen als decoratie.
De afgietselwerkplaats biedt ook rondleidingen aan. Vooral blinde groepen komen naar de werkplaats. "Voor hen is het een unieke kans om de beelden eens aan te raken, zegt Strobbe. Hier mag dat, maar in musea niet. We zijn blij dat we hen zo toch een museum ervaring kunnen geven."
Geen bodycasting
De afgietselwerkplaats doet niet aan bodycasting. "We krijgen die vraag wel vaak binnen", zegt Jan Swartenbroekx, restaurateur van de afgietselwerkplaats. "Maar we sturen deze vaak door naar zelfstandigen of een bodycastingatelier." Volgens Swartenbroekx hebben ze al genoeg werk om de bekende beeldhouwwerken na te maken. "Wat ik zeker afraad is om het zelf te doen, als je geen ervaring hebt", zegt Swartenbroekx. Het resultaat kan dan vaak tegenvallen, dus het is zeker een aanrader om naar een professional te gaan."
Voor meer info over de afgietselwerkplaats en zijn diensten kan je mailen naar moulages@kmkg.be.