Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afvalophaler IDM betrapt 1 sluikstorter per dag dankzij camera's

di 28 jan. - 8:24

De voorbije twee maanden is elke dag een sluikstorter betrapt in de gemeenten Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke, Zele en Zelzate. Afvalophaler IDM startte eind vorig jaar met controles door mobiele camera's te plaatsen en dat heeft duidelijk succes. Tot nu toe konden al 43 overtreders betrapt worden: "Dat komt op minimum 1 per dag"
afval dat naast glasbol ligt
© Foto: IDM-Radio 2

Sluikstorten is een hardnekkig probleem dat enorm veel ergernis veroorzaakt. Afvalophaler IDM werkt samen met de politie om het probleem aan te pakken. "We zijn al heel lang bezig in de strijd tegen sluikstort, maar jammer genoeg kunnen we te weinig daders vatten", vertelt Annick Maes van afvalophaler IDM. "Ondertussen zijn we twee maanden bezig met het inzetten van mobiele camera's. Op die acht weken hebben we al 43 sluikstorters kunnen vatten. Dat komt op minimum 1 per dag."

Blackpoints

"We zijn er al jaren mee bezig en het voordeel dat we hebben is dat we weten waar de meeste sluikstort ligt. Mensen vertellen ons dat en er worden veel meldingen gedaan. Daardoor kunnen we de camera's heel gericht plaatsen. Zo'n 'sluikstortgevoelige' plaats is een 'Blackpoint'. Vooral rond glasbollen vinden we vaak glas dat er niet thuishoort, of dozen die achtergelaten zijn, ook zakken die ze er gewoon bijzetten. Maar niet alleen aan glasbollen vinden we sluikstort, ook aan een aantal verlaten plaatsen en zelfs in publieke vuilnisbakken zien we afval die van thuis uit meegenomen is. Soms wordt het zelfs in een gracht gesmeten."

Mobiele camera's

"We kiezen bewust voor mobiele camera's omdat we die regelmatig van plaats kunnen veranderen." De camera's staan wat verscholen, maar IDM is zo eerlijk om je er wel op te wijzen dat ze er staan: "Er staan borden die je waarschuwen dat er camera's staan, en dat doen we uit respect voor de privacy. We zeggen niet waar we de camera's precies zetten, maar ze weten dat ze er zijn."

Er zijn ook plaatsen waar er geen camera's staan. Daar worden de zakken ook opgehaald en doorzocht.

Betrapt, welke gevolgen?

Nog maar twee maanden bezig en toch al 43 mensen geïdentificeerd, een groot succes zo blijkt. Maar wat heeft dat voor gevolgen? "Sluikstorters krijgen een boete. De eerste keer is dat minimum 100 euro, maar als dat meerdere keren gebeurt dan kan dat 350 euro worden. Daders krijgen ook een opruimkost gepresenteerd, dat is dan nog eens 100 euro erbij."

Groot succes

Het plaatsen van de mobiele camera's blijkt dus een groot succes te zijn. Wil dat dan zeggen dat er extra camera's zullen geplaatst worden? "Op dit moment zijn er 4 camera's voor 5 gemeenten. We zijn nog maar gestart maar als blijkt dat er nood is aan meer camera's dan kan het zijn dat we er meer plaatsen. Maar op dit moment merken we dat de mensen nu al goed beginnen beseffen dat ze sneller kunnen betrapt worden en dat op zich heeft al een ontradend effect. We hopen zo het sluikstorten te doen stoppen en een mentaliteitswijziging te bekomen."

Camera's kosten geld

Een succesverhaal, maar niet goedkoop: "Een camera kost 7000 euro zonder BTW en dan moet je daar nog de werkuren van de technische ploeg van IDM, die de camera's plaatsen, erbij rekenen. Er moet ook iemand de beelden bekijken en dan is er ook nog de administratieve afhandeling van de boetes. Op dit moment zijn er twee mensen twee dagen per week mee bezig."

Het gebruik van camera's om sluikstorters op heterdaad te betrappen wordt al in verschillende regio's gebruikt. De jaarcijfers zijn er dan ook naar: in 2019 is 40 ton sluikstort opgehaald en gemeld bij afvalophaler IDM en dat weten we dankzij 1783 meldingen van sluikstort. Sluikstortmeldingen kunnen gebeuren via een digitaal meldpunt op de website van IDM of mensen kunnen bellen via een gratis nummer.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet