Alison Van Uytvanck: "Op trouwfeest van mijn broer laat ik mij eens gaan"
wo 7 aug. - 0:53

Alison is net terug uit het Duitse Karlruhe waar ze de finale verloor van de Roemeense Patricia Maria Tig. Tijdens de eerste ronde van het WTA-tornooi werd ze meteen uitgeloot tegen Greet Minnen, haar eigen lief. "Dat was heel lastig voor ons allebei. En dan ook nog eens meteen in de eerste ronde. Je wilt wel winnen, maar je wilt ook ergens niet winnen. Bij elk punt dat je maakt, voel je je een beetje schuldig", vertelt ze bij Harald Scheerlinck op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Maar je moet op zo'n moment professioneel genoeg zijn en de relatie even aan de kant schuiven. We hebben vooraf geen afspraken gemaakt, nee. We hebben allebei voor elk punt gespeeld." (lacht)
Heimwee
"Gemiddeld ben ik een maand of vijf per jaar in het land", schat Van Uytvanck. "De rest van de tijd zit ik in het buitenland. Vroeger had ik wel last van heimwee, maar intussen is dat verdwenen. We zijn daar om het zo goed mogelijk te doen, dus ik kan dat wel opzij zetten. Tijdens een tornooi probeer ik ook dagelijks even te bellen met mijn ouders." Nu ook haar vriendin Greet Minnen wat hoger op de wereldranglijst klimt, hoeven de twee elkaar minder te missen. "Dat was vroeger wel anders. Het gebeurde soms dat we elkaar zeven weken niet zagen. Er bestaat wel zoiets als Facetime en de telefoon, maar toch weegt dat op je. Dat is gelukkig nu wel anders, we kunnen vaak samen reizen zoals binnenkort naar Canada en de Verenigde Staten."
Prijzengeld
Wanneer je een tornooi speelt, lees of hoor je wel eens bedragen van het prijzengeld dat de speelsters opstrijken. Soms tot honderdduizenden euro's. Volgens Van Uytvanck hou je daar niet zoveel aan over als mensen soms denken. "Die bedragen zijn eerst en vooral bruto. Je mag ook niet vergeten welke kosten we allemaal hebben. In het basket of voetbal betaalt de club alles voor de spelers, maar bij ons komt alles uit onze eigen zak. Hotels, vliegtuigtickets, de coach, noem maar op. Je moet echt al in de top 80 van de wereld zitten om als vrouw van je sport te kunnen leven. Ik kom nu zeker goed rond, ja. Maar stel dat ik buiten mijn coach ook nog één of twee extra trainers zou willen meenemen, dan is dat een ander verhaal." Ook in het tennis zijn er vaak nog grote verschillen tussen wat mannen en vrouwen verdienen. "Ze doen wel hun best om dat gelijk te schakelen, maar dat lukt niet van vandaag op morgen. Mannen verdienen op veel tornooien nog steeds tot drie keer zoveel als vrouwen. Bij grand slamtornooien is dat intussen veranderd, daar is het prijzengeld gelijkgeschakeld. Op zich wel ook vreemd, want mannen moeten daar tot twee sets meer spelen dan vrouwen. Dat is dan ook een beetje vreemd he."
Trouwfeest
Van Uytvanck is momenteel een paar dagen in het land voor het trouwfeest van haar oudste broer Sean. "Het is de eerste keer dat er iemand van ons trouwt, dus we kijken er allemaal heel erg naar uit. Alcohol drinken interesseert me sowieso niet, maar wat eten betreft ga ik me die avond niet inhouden. Voor één keer kan dat." (lacht) Het trouwfeest is vrijdagavond en zaterdagvoormiddag moet Alison alweer op het vliegtuig zitten richting Vancouver in Canada. "Greet en ik spelen daar samen een tornooi. Daarna vliegen we meteen door naar New York. Greet speelt dan de kwalificatiematchen voor de US Open, terwijl ik nog aan een ander tornooi deelneem." Daarna begint de US Open voor Alison Van Uytvanck. Tot nu toe slaagde de Grimbergse er nog nooit in om verder te geraken dan de eerste ronde. "Veel hangt ook af van de loting, maar ik hoop dat ik dit jaar de tweede ronde kan bereiken." Ook haar algemene ambities steekt Alison niet onder stoelen of banken. Op dit moment is Van Uytvanck nummer 61 op de wereldranglijst, ooit was ze zelfs als eens 37ste van de wereld. "Ik wil ooit in de top 20 van de wereld geraken. Dat is echt mijn ambitie, dus daar ga ik keihard mijn best voor doen. En meedoen aan de Olympische Spelen is ook een droom. Het lijkt me heel fijn om die sfeer onderling tussen alle Belgische atleten eens mee te maken. Misschien lukt het wel al voor de Spelen in 2020 in Tokio al wordt dat niet evident", besluit ze.