Alles wat je moet weten over asperges

Kwaliteit
- Wist je dat er witte, groene én paarse asperges bestaan?
- Witte asperges mogen geen roze of blauwe tint hebben. De kop moet vast en onbeschadigd zijn. De onderkant mag niet houterig, hol of droog zijn. Als de asperges zuur ruiken, laat je ze het best liggen. Twijfel je aan de versheid? Wrijf de asperges tegen elkaar. Als ze een piepend geluid maken, is alles in orde.
- En groene asperges mogen niet té vezelig zijn.
Schoonmaken
Breek of snijd de uiteindes voorzichtig af. Houd de top zachtjes vast en schil de asperges zorgvuldig van boven naar onder met een dunschiller. Zorg dat er geen vezels achterblijven, die smaken bitter en blijven tussen je tanden steken!
Groene asperges hebben een dunnere schil, en moet je niet noodzakelijk schillen. Wil je dat toch doen? Leg ze dan eerst 30 minuten in koud water, dan gaat het makkelijker.
Kook de asperges, afhankelijk van de dikte, 8 à 10 minuten in gezouten water. Als ze naar de bodem zakken, zijn ze gaar! Laat de asperges uitlekken op een stukje keukenpapier of een propere handdoek.
Bewaren

Bewaar de verse asperges in een vochtige doek op een koele en donkere plek. Zo kan je ze een drietal dagen bewaren.
Je kan ze ook invriezen. Maar dan moet je ze eerst kort blancheren (kort koken en meteen afkoelen). Vries ze bij voorkeur samen met het kookvocht in. Zo kan je ze gemakkelijk 9 maanden bewaren.
Urine
Heb je ook al gemerkt dat je urine een eigenaardige geur krijgt na het eten van asperges? Dat komt door vluchtige zwavelhoudende verbindingen die meteen opduiken in je urine na het eten van asperges. Dat fenomeen doet geen afbreuk aan de voedings- en gezondheidswaarde van asperges! Ze zijn rijk aan vezels en vitamine C.