Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Alles wat je moet weten over de Britse coronavariant

ma 18 jan. - 6:00

De Britse variant van het coronavirus wint nu ook in ons land terrein. Wat is die Britse variant nu precies en waarom is het zo belangrijk om de verspreiding ervan in te dijken?
© Foto: Getty

Vanwaar komt die nieuwe variant plots?

Virussen muteren voortdurend, dat er dus nieuwe varianten opduiken is normaal. Zo is er ook sprake van een Zuid-Afrikaanse en Japanse variant. Wetenschappers hebben deze Britse variant voor het eerst gespot in september 2020. "Het is pas wanneer een variant duidelijk meer overdraagbaar of meer ziekteverwekkend is, dat dat belangrijk zou zijn", vertelde Marc Van Ranst over zulke mutaties.

Waarom maken de virologen zich zorgen? 

De Britse variant is sneller overdraagbaar. Uit eerste studies blijkt dat de nieuwe variant zich 50 à 70 procent sneller zou verspreiden. Dat bevestigt ook professor microbiologie Herman Goossens: "De Britse variant is duidelijk meer besmettelijk dan andere varianten. We hebben bij onze Antwerpse studie gezien dat die variant zich heel snel verspreidt binnen een gezin en dat de meeste gezinsleden dan aangetast zijn."

Dat betekent dat er makkelijker méér mensen besmet kunnen raken met het coronavirus, maar ook aan een veel sneller tempo. En dat is geen goed nieuws voor de gezondheidszorg. Als mensen sneller besmet raken, zorgt dat ook voor meer patiënten in de ziekenhuizen en op de afdelingen intensieve zorg. Terwijl de druk op de ziekenhuizen nog altijd groot is.

Word je van de Britse variant zieker?

Er zijn voorlopig geen redenen om aan te nemen dat de symptomen bij deze variant erger zijn, of dat je er sneller door zou overlijden. Het gaat vooral om de hogere besmettelijkheid.

Hoe weet je of je besmet bent met de Britse mutatie?

Zelf ga je het onderscheid niet kunnen maken. Alleen op basis van een test in het labo wordt het duidelijk om welke variant het gaat.

Werkt het coronavaccin nu nog wel?

Uit de eerste testen van fabrikant Pfizer blijkt dat het vaccin ook werkzaam blijft als je besmet zou geraken met de Britse variant. 

Kunnen we de verspreiding tegenhouden?

De variant doet nu ook de ronde in ons land, met bevestigde besmettingen in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Antwerpen. Het uit het land houden is dus te laat, het enige wat we nog kunnen proberen volgens professor microbioloog Herman Goossens is de verspreiding te vertragen: "We moeten zo snel mogelijk op grote schaal testen, zodat mensen onmiddellijk in isolatie kunnen gaan en we de verdere verspreiding enigszins kunnen indijken."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet