
de madammen
Alles wat je moet weten over de perfecte moestuin: 3 tips van tuinspecialist Angelo Dorny
aha
vr 24 mrt. - 8:41

Kan je onder elke grond ook elke groente planten?
"In principe kan je overal groente kweken. Dat is gelukkig zo. Maar prei bijvoorbeeld heeft wel graag een zware kleigrond. Wil je een dikke, goede prei? Zoek dan een goede bodem. In zandigere gronden heb je meestal preitjes die eruit zien als een tandenstoker. Heel veel mensen kweken dat er ook niet. Prei heeft een grond nodig die het water goed vasthoudt en dat is met zand niet het geval. Ook als je kolen wil kweken, zoek je beter een stevige, vochtige grond."
"Tomaten zijn gelukkig iets makkelijker wat dat betreft. Tomaten hebben van oorsprong niet zo heel veel water nodig. Of je nu een zand- of kleigrond hebt, maakt op zich niet veel uit. De plant past zich heel goed aan. Vandaar dat het in Italië en in het zuiden van Europa zo veel in de grond zit. Ook sla en radijsjes zijn makkelijke groenten om te kweken."
Tomaten zijnmakkelijke groenten om te kweken. Ze hebben niet veel water nodig en passen zich goed aan.
Hoe bereid je je grond het best voor?
"Er is zo iets als een 'no dig'-community: zij staan ervoor in om niet meer te spitten. In de klassieke tuinbouw wordt alles omgeploegd. Maar eigenlijk is dat overbodig. Ik doe het ook al jarenlang niet meer, want je verstoort het bodemleven niet. Door te spitten ga je het bodemleven iedere keer in de war brengen. Al die diertjes zitten in de bovenste 20 cm van onze bodem. Dat betekent dat als je iedere keer spit alles door elkaar mengt. De beestjes hebben dat niet zo graag. Wat kan je dan het beste doen? En dat is super makkelijk: leg een laagje van 5 à 10cm dik compost op je grond. That's it! Die bodemdiertjes zorgen ervoor dat de compost in de grond wordt verwerkt. Zij werken die om en leggen die in de grond."
"Je hebt zo ook minder last van onkruid. Onkruidzaden vallen op de grond. Als je iedere keer omspit, is dat een open doel. De zaden komen iedere keer in die grond en gaan massaal kiemen. Als je gewoon compost erop legt en je spit niet, heb je minder last van onkruiden."
"De beestjes zijn daarom niet perse het ongedierte dat je laat leven. Als je een tuin hebt dat in een ecologisch evenwicht is, valt dat goed mee. De vijand wordt verslagen op een natuurlijke manier."
Leg een laagje van 5 à 10cm compost op je grond. De bodemdiertjes zorgen ervoor dat de compost in de grond wordt verwerkt.
Ook in de stad kan je perfect een moestuin aanleggen
"Maak gebruik van moestuinbakken. Je ziet ze overal opduiken. Ik vind het zelf ook een goed systeem als je niet genoeg plaats hebt, want ze zorgen ervoor dat je vanalles kan kweken. Als je planten in een bak wil zetten, moet je ervoor zorgen dat je planten kiest die niet te groot worden. Ik heb al vaak mensen gezien die alles bij elkaar zetten: kolen en courgetteplanten. Een vierkantemeterbak is ook maar één vierkante meter groot en een courgetteplant heeft al heel snel een diameter van een meter nodig. Alles wat je erlangs zet, wordt overschaduwd door die courgetteplant. Hou rekening met waar alles komt te staan en hoe groot die plant precies wordt. Courgettes kan je dus ook perfect in potten kweken, maar kies liever voor groenten die kleiner blijven zoals sla, radijsjes, wortels, ...