Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Alles wat je moet weten over die heerlijke donut

vr 4 jun. - 9:42

Op 4 juni is het Internationale Donutdag. Iets super populair bij kinderen! Je zou kunnen denken: “Weer zo’n typisch Amerikaans iets!” Maar dat blijkt niet zo. Want een donut is afkomstig uit Nederland.
© Canva

Nederlands

Een donut blijkt helemaal niet Amerikaans te zijn, maar wel Nederlands. De Nederlanders hebben hun oorspronkelijke 'olykoekske’ mee naar Amerika genomen.

Het gat in het midden

Een ‘olykoeske’ had oorspronkelijk geen gat in het midden. Daardoor werd de koek ook niet helemaal gaar in het midden. Maar in Amerika was er een kapitein die zijn donut even aan zijn stuur hing, omdat hij zijn handen nodig had. En zo is het idee van het gat in het midden ontstaan.

De Eerste Wereldoorlog

De donut was ongelofelijk populair in Amerika. Hij heeft zelfs een belangrijke rol gespeeld tijdens De Eerste Wereldoorlog. Manuela Ringelberg van ‘Het Leger des Heils’ in Antwerpen weet er alles over: “Tijdens De Eerste Wereldoorlog was het zo dat de Amerikaanse soldaten naar Frankrijk zijn getrokken. Omdat ze toen ver van huis waren, is er beslist dat er vanuit het Leger des Heils hulp nodig was om die soldaten te ondersteunen in hun strijd aan de frontlinie. Er zijn 250 officieren en vrijwilligers naar Frankrijk getrokken. Daar hebben ze met de middelen die ze op dat moment ter beschikking hadden, donuts gebakken. Als er geen pannen beschikbaar waren, bakten ze de donuts in helmen.

Na de oorlog heeft het Leger des Heils van de eerste vrijdag van juni 'Internationale Donutdag' gemaakt': “De oorlog is gedaan, maar voor de soldaten en hun geestelijke gesteldheid is dat nog niet zo. Er waren programma’s georganiseerd door het Leger des Heils, maar daar waren ook fondsen voor nodig. Daarom is in 1938 die 'Donutdag' ingeroepen. Die dag is op zich niet zo speciaal, maar er werden donuts uitgedeeld om op die manier bekendheid te geven aan wat het Leger des Heils gedaan heeft tijdens de oorlog. Maar ook om de fondsen te kunnen werven om verder te gaan met hulp verlenen aan de soldaten."

Terug thuis

En zo krijgt de donut opeens een hele andere betekenis. Sinds een paar maanden rijzen de donutwinkels uit de grond als kool. Ook bij ons zijn ze weer enorm populair. Dus na 'Halloween' en 'Kerstmis' vieren we volgend jaar waarschijnlijk ook de 'Internationale Donutdag'.  Eigenlijk kan je zeggen dat het 'olykoekske' eindelijk weer thuis is ...

Wil je zelf eens donuts maken? 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet