Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Alles wat je moet weten over je kraan die lekt

vr 28 apr. - 3:54

Radio2-luisteraar Michel uit Vilvoorde heeft in zijn badkamer een oude antieke Engelse kraan waar geen merknaam op staat. En die kraan lekt... Wat kan hij doen? Kan hij het probleem zelf oplossen of moet hij professionele hulp inroepen? We gingen raad vragen aan Dirk Peytier, installateur en voorzitter Nationale Vereniging van Sanitair en Verwarmingsinstallateurs.
Een kraan lekt
© Canva

De oplossing voor Michel zal afhangen van het type kraan. Wellicht is het een gewone mengkraan? Normaalgezien kan je die dan demonteren en moet je bekijken of je het binnenwerk kan vervangen. "Bij oude kranen kan het wel moeilijk zijn om nog de juiste onderdelen te vinden. In Engeland waren er vroeger verschillende maten gangbaar. Pas later zijn er standaardmaten gekomen. Sommige onderdelen kan je misschien laten hermaken, maar dat kan een dure grap worden." 

Soorten kranen

Globaal gezien zijn er 3 grote type’s:

  1. De gewone mengkraan: dat is een kraan met een knop voor het warme water en een knop voor het koude water. Dit is de minst interessante.

  2. De eengreepsmengkraan: dat is een kraan die je aan een staaf vastneemt, en je kan er koud of warm water mee mengen. (Hoe meer naar links: warm, meer naar rechts: koud). Dit is heel comfortabel. Handig voor in de keuken en dan nog het liefst met uittrekbare kop met een slang eraan. Want met zo’n uittrekbare kop kan je gemakkelijker de pombak uitspoelen, groenten kuisen, afwassen…

  3. De thermostatische kraan: die biedt het grootste comfort, zeker in de douche of bad. Zo’n thermostatische kraan is temperatuurgericht ingesteld. Je kan bijvoorbeeld dus zelf instellen dat het water dat uit die kraan komt 38 graden moet zijn. Zeker handig én veilig voor wie kleine kunderen in huis heeft.

Een belangrijk verschil tussen verschillende soorten kranen zit hem in het binnenwerk. Daar wordt de watertoevoer geregeld. Er bestaan verschillende soorten binnenwerk: dat gaat van gewone inbouwellementen tot keramische schijven. Wat de keuze van het binnenwerk betreft: alles heeft z’n voor- en nadelen afhankelijk van waarvoor de kraan moet dienen. Hiervoor kan je best raad vragen aan je loodgieter.

Wat is een lek?

"Een kraan kan gaan lekken door slijtage, of door vuil en kalk. Indien het om een oudere installatie gaat kan je de kraan best laten vernieuwen door een professional. Want anders zouden de kosten nogal kunnen oplopen. Wie weet zit er ergens een verborgen barst."

Indien het om een jonge installatie gaat, dan kan je de kraankop uiteen halen en het binnenste zelf wat uitpoetsen. Soms kan je het binnenste met wat schuurpapier opnieuw proper krijgen. Anders moet je hem (laten) vernieuwen."

Indien je niet veel kennis hebt van kranen, kan je je loodgieter soms beter een nieuwe kraan laten plaatsen dan hem te vragen om de oude uit te kuisen. Want dat uitkuisen kan wel even duren en de werkuren kunnen oplopen. Een nieuwe kraan kan dan een goedkoper alternatief zijn." 

Zelf een kraan plaatsen

Als je zelf kranen wil plaatsen is het heel belangrijk om de juiste te kiezen! "Het plaatsen op zich is niet zo moeilijk, maar je moet toch op de hoogte zijn van welke materialen je best kiest. Een kraan moet bijvoorbeeld gekeurd zijn. Indien je een niet-gekeurde kraan plaatst kan je problemen krijgen met de watermaatschappij! Als je een niet gekeurde kraan plaatste, kan de watermaatschappij die afkeuren." 

Tips:

  • Bij eengreepsmengkranen moet je er op letten dat je die nooit hard dicht slaat. Je moet die met een vloeiende beweging, langzaam dicht doen. Want de golvende beweging binnenin kan bij het hard dichtslaan een te grote druk veroorzaken en de kraan kapot maken.
  • Bij thermostatische kranen is het een goed idee om er een keer per week of twee weken helemaal koud water te laten doorlopen, daarna warm, opnieuw koud, en weer warm. Dan zal de kalk niet aankoeken, want anders kan je de kraan later misschien plots niet meer verdraaien...

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet