
de madammen
Alles wat je moet weten over koekjes bakken volgens Chef Roger van Damme

Soorten koekjes
-
Een koffiekoekje past absoluut niet altijd bij de thee. Een zandkoekje is bv. lekkerder bij een thee. Bij thee past iets droog. Met thee kan je het drogere effect van zandkoekjes compenseren.
-
Een crèmekoekje past meer bij de koffie. Koffie vraagt om een smeuïger koekje. Zeker bij een cappuccino of een macciato of zo.
Hoe bewaar je koekjes?
"Een koektrommel is een absolute must", vertelt de chef. "Een koekje trekt immers vocht aan. Je mag koekjes in elke soort doos stoppen, zolang ze maar goed afsluiten. Koekjes mag je nooit in de koelkast bewaren wegens het vocht. Daar worden ze wak van."
Het makkelijkste koekje: Spritskoekje
Een sprits is een echt Hollands koekje. Het wordt volgens verschillende bronnen al sinds de 16e eeuw gegeten in Nederland.
Wat heb je nodig:
140 gram roomboter
70 gram basterdsuiker
10 gram melk
zout
180 gram bloem
Aan de slag!
Verwarm de oven voor op 150°C.
Draai de boter luchtig in de keukenmachine.
Voeg basterdsuiker, melk, zout en patentbloem toe en laat de keukenmachine nog even draaien.
Schep het deeg in een spuitzak.
Leg een stukje bakpapier op de bakplaat en spuit hierop de koekjes.
Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin in de oven.
(Soms doet Roger er ook nog een eitje bij om het beslag luchtiger te maken. Maar dat is iets voor doorgewinterde koekjesbakkers!)
Het lievelingskoekje van Roger Vandamme: Rocher
Een rocher past qua smaak perfect bij je koffie. Het is ook heel snel te maken dus je kan ze lekker warm serveren. Ze bewaren vrij goed! Vergeet zeker het vanillestokje niet. Vanille en kokos matchen perfect. Eén van de lievelingskoekjes van Roger van Damme!
Wat heb je nodig:
175 gram eiwit
150 gram suiker
180 kokosrasp
15 gram appelmoes
25 gram bloem
1 vanillestokje
Anti-aanbakmatje
Aan de slag!
Verwarm de oven voor op 190°C.
Meng het eiwit met de suiker en warm op tot 60°C.
Neem van het vuur en doe de rest van de ingrediënten erbij.
Schep in een spuitzak en spuit rotsjes op een anti-aanbakmatje.
Bak de koekjes 8 minuten.