Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Alles wat je moet weten over koekjes bakken volgens Chef Roger van Damme

In de keuken

radio2 kerst

ma 12 dec. - 4:43

Chef Roger van Damme van Het Gebaar in Antwerpen vertelt je alles wat je moet weten! En heb je zin om te bakken? Dan geeft hij je meteen ook het recept van zijn lievelingskoekje.
Koekjes bakken
© Canva

Soorten koekjes

  • Een koffiekoekje past absoluut niet altijd bij de thee. Een zandkoekje is bv. lekkerder bij een thee. Bij thee past iets droog. Met thee kan je het drogere effect van zandkoekjes compenseren.

  • Een crèmekoekje past meer bij de koffie. Koffie vraagt om een smeuïger koekje. Zeker bij een cappuccino of een macciato of zo.

Hoe bewaar je koekjes?

"Een koektrommel is een absolute must", vertelt de chef. "Een koekje trekt immers vocht aan. Je mag koekjes in elke soort doos stoppen, zolang ze maar goed afsluiten. Koekjes mag je nooit in de koelkast bewaren wegens het vocht. Daar worden ze wak van." 

Het makkelijkste koekje: Spritskoekje

Een sprits is een echt Hollands koekje. Het wordt volgens verschillende bronnen al sinds de 16e eeuw gegeten in Nederland.

Wat heb je nodig: 

140 gram roomboter

70 gram basterdsuiker

10 gram melk

zout

180 gram bloem

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 150°C.

Draai de boter luchtig in de keukenmachine.

Voeg basterdsuiker, melk, zout en patentbloem toe en laat de keukenmachine nog even draaien.

Schep het deeg in een spuitzak.

Leg een stukje bakpapier op de bakplaat en spuit hierop de koekjes.

Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin in de oven.

(Soms doet Roger er ook nog een eitje bij om het beslag luchtiger te maken. Maar dat is iets voor doorgewinterde koekjesbakkers!)

Het lievelingskoekje van Roger Vandamme: Rocher

Een rocher past qua smaak perfect bij je koffie. Het is ook heel snel te maken dus je kan ze lekker warm serveren. Ze bewaren vrij goed! Vergeet zeker het vanillestokje niet. Vanille en kokos matchen perfect. Eén van de lievelingskoekjes van Roger van Damme!

Wat heb je nodig: 

175 gram eiwit

150 gram suiker

180 kokosrasp

15 gram appelmoes

25 gram bloem

1 vanillestokje

Anti-aanbakmatje

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 190°C.

Meng het eiwit met de suiker en warm op tot 60°C.

Neem van het vuur en doe de rest van de ingrediënten erbij.

Schep in een spuitzak en spuit rotsjes op een anti-aanbakmatje.

Bak de koekjes 8 minuten.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet