
de madammen
Alles wat je moet weten voor je je eigen tuinhuis bouwt
aha
zo 30 apr. - 6:00

17 jaar geleden bouwde Willy zelf zijn tuinhuis, een stevige blokhut, waar na 17 jaar nog niets op aan te merken valt. De blokhut staat er nog even stevig en even “nieuw” als op het begin: "Voor je begint, moet je goed weten wat je wil en waar je naartoe wil met je tuinhuis. Wordt het eerder een woonhuisje, dan hou je voldoende rekening met elektriciteit, isolatie e.d.; wordt het een gewoon tuinhuisje voor stockage, dan hoef je niet per se te isoleren en moet je ook geen hele dikke balken gebruiken voor je dak. Een architecturaal plan (laten) uittekenen is wel een must voor je eraan begint."
Bouwpakket
"Het hangt er vanaf hoe handig je bent. Een bouwpakket is behoorlijk makkelijk, het is eigenlijk een kant-en-klaar tuinhuis, je moet het enkel nog in mekaar steken." Zelf stelde Willy zijn eigen tuinhuis samen: "Ik liet alles op maat zagen, tekende alles uit op millimeterpapier, legde er elektriciteit in, isoleerde het, ..."
Fundering
"Ook dat hangt eigenlijk weer af van de functie die je aan je tuinhuis toedicht." Zelf groef hij met de schop een kelder onder zijn blokhut en bouwde die op met snelbouwsteen. "Die steen kwam zo’n 60 cm boven de grond uit." Daarbovenop trok Willy zijn tuinhuis op. Hierdoor raakt zijn houten tuinhuis de grond niet en heeft hij nooit vochtproblemen.
"Op zich is een kelder natuurlijk geen must." Zelf vindt Willy het handig om bijvoorbeeld appels en dergelijke in te stockeren. "Wens je geen kelder, dan kan je ook gewoon een betonnen laag gieten, waarop je je tuinhuis dan opbouwt."

De binnenkant van een tuinhuis
Materiaal
Voor de wanden gebruikte Willy dennenhout: "De planken zijn telkens ingewreven met een houtbeschermingsmiddel, waardoor ze beter tegen vocht kunnen. De planken staan verticaal naast mekaar en worden trapsgewijs in mekaar geklikt. Je hoeft dus geen nagels of vijzen te gebruiken. Je kan ook beukenhout gebruiken, dat is iets steviger."
Het dak
Willy opteerde voor een zadeldak en liet dat dak zo ver mogelijk uitsteken, waardoor zijn plankenmuur nooit nat wordt en dus nooit last krijgt van vochtproblemen. "Bovendien creëer je door dat uitstekende dak ook een afdakje. Dat is aangenaam om in de zomer in de schaduw te zitten of te schuilen voor de regen."
Als dakbedekking gebruikte hij roofingleien. Eerst legde hij vezelplaten die tegen vochtigheid kunnen en daar bovenop plaatste hij dan mijn roofingleien: "Je kan natuurlijk ook pannen leggen, maar die zijn zwaarder en daar moet je dan rekening mee houden in de keuze van je balken."
Langs de binnenkant isoleerde hij zijn dak door een plafond met planchetten te maken: "Die isolatie kan je wel weglaten als je niet de intentie hebt om van je tuinhuis een soort verblijfje te maken."