
de inspecteur
Alles wat je moet weten voor je je leeggoed terug naar de winkel brengt
zo 27 feb. - 5:45

De Inspecteur ging op onderzoek: "Het is de supermarkt zelf die beslist hoe ze omgaat met het terugbetalen van leeggoed. In sommige supermarkten zoals Delhaize wordt het leeggoed cash uitbetaald, in andere ketens krijgt de klant een aankoopbon. Dat wil zeggen dat je bij de aankoop van producten de volledige prijs betaalt min de waarde van de aankoopbon - maar je moet dus wel iets kopen."

Het moet vooraf duidelijk gemaakt worden
Supermarkten moeten in principe al het leeggoed aannemen behalve als het gaat om leeggoed dat niet meer in de handel is of dat de keten niet verkoopt. De regel is dat een winkel het leeggoed van je krat bier cash moet terugbetalen. Maar winkeliers kunnen dat wel weigeren als ze dat bij de aankoop van de bak vermelden. Dat vermelden kan mondeling, en als de verkoper het niet zelf zegt, moet het in principe ergens uithangen. Een winkel is dus niet verplicht om het statiegeld van je bier cash terug te betalen, als dat op voorhand duidelijk gemaakt is.
Als je een bak bier koopt, dan is de krat en het leeggoed van jou als hij in jouw kelder staat, ook al staat erop vermeld ‘eigendom van de brouwerij’. Die vermelding staat er alleen op om aan te geven waar de krat naartoe moet als ze terug binnengebracht wordt. Maak je dus ook geen zorgen over de bak die al jaren in je kelder staat: de brouwerij zal hem niet komen opeisen, want je hebt ervoor betaald. Alleen hoopt de brouwer wel dat je ‘m uiteindelijk terugbrengt, maar in theorie mag jij ermee doen wat je wil.
Het leeggoed wordt dus meestal teruggebracht naar de brouwerijen. Het is niet de bedoeling dat consumenten hun leeggoed persoonlijk terugbrengen naar de brouwers. Dat is de taak van de verschillende supermarkten, die in een middenpositie zitten tussen de brouwerij en de consument.