
de madammen
Alles wat je volgens chefs Frank Fol en Christophe Nachtergaele moet weten over aperitiefhapjes
In de keuken
do 9 sep. - 7:41

Radio 2-luisteraar Els vraagt ook wat inspiratie, want ze blijft zelf een beetje steken bij de obligate belegde toastjes. 'De Madammen' vragen hulp bij chefs Frank Fol en Christophe Nachtergaele.
Een minigerecht
Ofwel geeft Frank Fol zijn eigen gasten echt een hapje, ofwel een 'minigerecht'. Een nieuwe trend, vindt hij dat zelf. "Gasten zijn tegenwoordig niet meer zoveel met eten bezig als vroeger, maar met de sociale contacten tijdens een feestje."
Hij vindt het ook belangrijk om hapjes in te voegen in je menu. "Het lang aan tafel zitten is uit voor vele mensen. Als je de gasten direct aan tafel zet, heb je ook niet zo’n swingend feestje. Je zit dan meestal vast voor de rest van de avond aan de praatgasten naast je. Het is een leuke combinatie om eerst enkele hapjes te serveren al staande en daarna aan tafel te gaan."
Groenten
Hij legt liefst het accent op groenten, bv. met groentensticks en een sausje. "Kinderen vinden dit ook leuk! Groenten van het seizoen, die in een handige stokvorm te schrijven zijn: wortel, komkommer, selder, koolrabi, rettich: knapperig én pittig." Naast de ‘saaie’ maar gezonde knabbels kan je ook broodsticks voorzien, wat zorgt voor een meer trendy gevoel, bv. grissini nemen of zelf gesneden toast.
"Als minigerecht zou je bv. pastinaaksticks op de grill kunnen leggen met mosterd en een beetje spek erbij. Je kan eigenlijk oneindig creatief zijn met hapjes. Van elk bestaand gerecht kan je een hapje maken. En het grappige is dat die gewone gerechten in hapjesvorm vaak het aantrekkelijkst zijn. Het devies is vooral: hou het simpel! Zeker ook leuk zijn de koude soepen: gazpacho. Je hebt ook een vichyssoise. Dat is een warme bereiding die je laat afkoelen, een wortelsoep die je daarna opwerkt met azijn, olijfolie en kruiden."
Zoete dingen horen volgens Fol ook niet bij het aperitief. Zoet verpest je smaak een beetje.
Van elk bestaand gerecht kan je een hapje maken. En het grappige is dat die gewone gerechten in hapjesvorm vaak het aantrekkelijkst zijn.
Toon je creatief talent
Christophe Nachtergaele is privé-kok en gaat bij z'n klanten thuis koken, vooral voor etentjes of voor feestjes. "Aperitiefhapjes zijn smaakmakers waarmee een chef zijn creatief talent kan tonen. Het is van belang om als chef verscheidenheid, versheid en originaliteit te brengen met je aperitiefhapjes", vindt hij. "Het is ook de eerste kennismaking met een restaurant, en het eerste en het laatste blijft het langst hangen, en verdient dus de nodige aandacht. In Spanje zijn tapas niet voor niets zo alomtegenwoordig, net als de antipasti in Italië."
Een hapje is geslaagd als mensen zin hebben in meer. "Maar dat mag je nooit toestaan. De magie verdwijnt dan. Een tweede keer hetzelfde hapje is nooit zo lekker als de eerste keer." Voor een diner denkt Christophe aan 3-4 hapjes per persoon, voor een walking dinner heb je er toch 10 tot 14 per persoon nodig, vooral vuisthapjes met een goede mix van vis, schaaldieren, soepjes, hoofdgerechten in mini-versie en dessertjes.
Aperitiefdrank
Ook de aperitiefdrank is een opener en moet altijd eetlustopwekkend zijn. "Je mag zeker niet te zoet gaan omdat het de eetlust remt. Zorg er ook voor dat het alcoholgehalte niet te hoog is, zeker niet boven de 24%. Doe je dat wel, dan zijn je gasten snel dronken en verzwak je hun smaakpapillen."
De klassieker is champagne. "Wij Belgen drinken heel veel champagne. Cava en spumante kan zeker ook. Meer en meer wordt ook een witte droge wijn gegeven en soms zelf rode wijn. Belgische bieren passen ook perfect als aperitief. Een Hoegaarden of een Deus bv. kunnen perfect. Serveer je aperitief altijd heel koud. Dat drinkt vlotter en je gasten drinken dan ook minder. Je kan ook naar cocktails gaan of Campari, Martini..."
Voor alcoholvrije alternatieven kan je zelf een vruchtensap maken. Christophe geeft meestal een zelfgemaakt en zelf geperst appelsap, maar ook groentesappen kunnen. "Een alcoholvrije bloody mary bijvoorbeeld of een wortelsap. Licht parelend water met ijs of citroen past ook perfect. De gasbeladenheid bevordert het verlangen naar voedsel en stimuleert de maag."